Αυστραλία: «Πεθαίνει» ο κοραλλιογενής ύφαλος λόγω υψηλών θερμοκρασιών – Ακόμη μια εκτεταμένη λεύκανση

Author

Categories

Share

Για ακόμη μια φορά ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας υφίσταται «εκτεταμένη λεύκανση» εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας των υδάτων. 

Ειδικότερα η αρχή που είναι υπεύθυνη για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο ανακοίνωσε πως για τέταρτη φορά από το 2016 ο εντυπωσιακός ύφαλος της Αυστραλίας υφίσταται αυτού του μεγέθους τη «λεύκανση». 

Πτήσεις εναέριας παρακολούθησης έδειξαν αποχρωματισμό των κοραλλιών σε πολλά σημεία του υφάλου, κάτι το οποίο “επιβεβαιώνει ένα εκτεταμένο φαινόμενο λεύκανσης, το τέταρτο από το 2016”, σύμφωνα με έκθεση της αρχής αυτής, η οποία διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο.

Τα κοράλλια υφίστανται λεύκανση παρά το φαινόμενο Λα Νίνια που μείωσε τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού στην Αυστραλία, υπογράμμισε η αρχή.

Το φαινόμενο της φθοράς αυτής των κοραλλιών, το οποίο εκφράζεται με τον αποχρωματισμό τους, προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, αν οι συνθήκες καλυτερεύσουν μπορεί ακόμη να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί τα κοράλλια, υπογράμμισε η αρμόδια αρχή.

“Οι μετεωρολογικές συνθήκες των δύο προσεχών εβδομάδων έχουν κρίσιμη σημασία για να διευκρινιστεί η έκταση και η σοβαρότητα της λεύκανσης των κοραλλιών στο θαλάσσιο πάρκο”, σημείωσε.

Η μελέτη για το φαινόμενο αυτό “εκτεταμένης λεύκανσης” των κοραλλιών δημοσιεύτηκε τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη επιθεώρησης από τον ΟΗΕ του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου προκειμένου να αποτιμηθεί αν η τοποθεσία αυτή, η οποία έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προστατεύεται από το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η αποστολή της UNESCO θα αποτιμήσει αν η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενεργεί επαρκώς κατά των απειλών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, κυρίως από τις κλιματικές αλλαγές, προτού η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς αποφασίσει τον Ιούνιο αν θα πρέπει να καταταχθεί σε αυτά που βρίσκονται “σε κίνδυνο”.

Τον Ιούλιο, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς είχε αποφασίσει να μην τον κατατάξει σε αυτά που απειλούνται, προς έκπληξη πολλών παρατηρητών και σε αντίθεση με την σύσταση της UNESCO.

Η Αυστραλία ξεκίνησε ένα σχέδιο δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου υπό τον τίτλο “Reef 2050” αφότου ο ΟΗΕ απείλησε το 2015 με αποχαρακτηρισμό της τοποθεσίας αυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share