Αυστρία – Κορονοϊός: Αχτίδα φωτός το εμβόλιο

Author

Categories

Share

Το εμβόλιο είναι μία ακτίδα φωτός στον σκοτεινό από τον κορονοϊό ορίζοντα”, εκτιμά σε δηλώσεις του ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Βιέννης και Καρδινάλιος της Αυστρίας Κρίστοφ Σένμπορν, ο οποίος εμβολιάστηκε σε νοσοκομείο της Βιέννης κατά της Covid 19.

“Λόγω των προηγούμενων ασθενειών μου και της ηλικίας μου, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για αυτήν τη δυνατότητα. Εμβολιάζομαι επίσης από υπευθυνότητα για την υγεία και την ευημερία των άλλων”, τόνισε στις δηλώσεις του ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυστρία.

Ο Καρδινάλιος, ο οποίος στις 22 Ιανουαρίου 2021 συμπληρώνει το 76ο έτος της ηλικίας του, λίγους μήνες έπειτα από μία χειρουργική επέμβαση για καρκίνο, είχε υποστεί τον Δεκέμβριο του 2019 ένα απειλητικό για την ζωή του πνευμονικό έμφραγμα, και, έπειτα από μία δύσκολη χρονιά για την υγεία του, ανέκαμψε μόλις πρόσφατα.

«Μπορούμε να νικήσουμε την πανδημία»

Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου έτους και της συμπλήρωσης ήδη δώδεκα μηνών από την πρώτη εμφάνιση του SARS-CoV-2, της πιο σοβαρής πανδημίας εδώ και 100 χρόνια, ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ καλεί σε μήνυμα του τον πληθυσμό της χώρας να εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού και με τον τρόπο αυτό να αποφασίσει τη “στροφή κατά της πανδημίας”, καθώς, όπως σημειώνει, “αυτό που προσδοκούσαμε επί μήνες, γίνεται τώρα πραγματικότητα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την έναρξη του εμβολιασμού ομάδων κινδύνου, τα εμβόλια δείχνουν καλή συμβατότητα στους πρώτους χιλιάδες δοκιμαστικούς εμβολιασμούς, και είναι τώρα απαραίτητο να εφαρμοστούν περαιτέρω βήματα, αφενός, η μαζική παραπέρα μείωση των νέων λοιμώξεων με το ισχύον lockdown και αφετέρου η επιτάχυνση της διαχείρισης των επαφών προσώπων μέσω εκτεταμένης ψηφιοποίησης.

Επίσης, πρέπει να επεκταθεί μαζικά η διενέργεια τεστ, προκειμένου να εντοπίζονται ταχύτερα λοιμώξεις και ως εκ τούτου να μειωθεί ο αριθμός των μη αναφερόμενων περιπτώσεων, ενώ, ως τελευταίο σημείο, ο υπουργός Υγείας αναφέρει τη βήμα προς βήμα εφαρμογή των εμβολιασμών στη βάση του αυστριακού σχεδίου εμβολιασμού, ούτως ώστε, ανάλογα με τη στιγμή της έγκρισης των εμβολίων και των παραδόσεων, να είναι δυνατός έως το καλοκαίρι, ο εμβολιασμός όλων των ενδιαφερομένων.

Κατά την άποψή του, μία επίτευξη αυτών των στόχων και μία υψηλή συμμετοχή του πληθυσμού στον εμβολιασμό, θα μπορούσαν να θέσουν όλο και περισσότερο υπό έλεγχο την πανδημία, παρόλο που ο ιός δεν θα εξαφανιστεί από την μία ημέρα στην άλλη.

“Όλα τώρα εξαρτώνται από τη συμμετοχή στον εμβολιασμό, και αυτή τη στιγμή έχω μια θετική εντύπωση – όλο και περισσότεροι έως τώρα αναποφάσιστοι και αισθανόμενοι ανασφαλείς επιλέγουν τον εμβολιασμό και, επομένως, τη στροφή κατά της πανδημίας”, εκτιμά ο Ρούντολφ ‘Ανσομπερ.

Ο υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι μέσα στο 2020 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 3,8 εκατομμύρια τεστ PCR στην Αυστρία, όπως επίσης αρκετά εκατομμύρια τεστ αντιγόνων, με τον ιό SARS-CoV-2 να έχει εντοπιστεί σε πάνω από 360.000 πρόσωπα.

Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι, παρά τους επί του παρόντος υπερβολικά υψηλούς αριθμούς στην Αυστρία, η τρέχουσα πρόβλεψη δείχνει ότι εάν το lockdown εφαρμοστεί με συνέπεια, είναι δυνατή η μείωση σε 1.400 έως 1.600 νέες λοιμώξεις την ημέρα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όπως θα είναι δυνατή μέχρι τις 13 Ιανουαρίου μία περαιτέρω μείωση στους 275, του αριθμού των ανθρώπων που θα χρειάζεται να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share