Αγάθωνας: Το “αντίο” του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον σπουδαίο ρεμπέτη

Author

Categories

Share

Με ένα συγκινητικό μήνυμα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αποχαιρετούν τον μεγάλο ρεμπέτη Αγάθωνα Ιακωβίδη, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από την ζωή στα 65 του χρόνια.

Ο Αγάθωνας συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ σε όλη του τη ζωή, παίζοντας κάθε χρόνο στα φεστιβάλ της ΚΝΕ, δίνοντας έτσι το δικό του “στίγμα”.

Τα γλέντια του στην “Λαϊκή Σκηνή” του φεστιβάλ ήταν αξιοσημείωτα και σίγουρα έχουν μείνει στην μνήμη όσων είχαν την τύχη να συμμετέχουν.

Η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

“Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο ρεμπέτη, τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, αυτοδίδακτο λαϊκό καλλιτέχνη, που τόσο αναπάντεχα “έφυγε” από τη ζωή.

Η καλλιτεχνική του πορεία ξεκίνησε το 1977 με το “Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης”, που ο ίδιος ίδρυσε, για να συνεχιστεί το 1981 στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς, πάντα υπηρετώντας τη μεγάλη του αγάπη, το ρεμπέτικο τραγούδι.

Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου συνέχισε την καλλιτεχνική του διαδρομή. Σημαντική ήταν η προσφορά του στη διαφύλαξη και διάσωση του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την ανάδειξη παλιών ξεχασμένων και άγνωστων στο σύγχρονο κοινό τραγουδιών, που είχε συγκεντρώσει στο προσωπικό του αρχείο. Ρεμπέτικα τραγούδια έγραψε και ο ίδιος, ενώ υπήρξε και δεξιοτέχνης μουσικός όλων των έγχορδων νυκτών μουσικών οργάνων του ρεμπέτικου.

Στήριζε πάντα την πάλη του ΚΚΕ για έναν δίκαιο κόσμο, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της εσωκομματικής κρίσης την περίοδο 1989 – 1991, με όποιον τρόπο μπορούσε, και προπαντός με αυτό που τον ξεχώριζε, την τέχνη του. Αρχές της δεκαετίας του ’90, στήριξε την προσπάθεια του ραδιοφώνου “904 Αριστερά στα fm” στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας για τρία χρόνια εκπομπή, με θέμα το ρεμπέτικο, όπου και παρουσίαζε όλο του το αρχείο. Εδώ και πολλά χρόνια, συμμετείχε σε όλα τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα και τη γενέτειρά του, Θεσσαλονίκη, συμβάλλοντας στο να μυηθούν οι νέες γενεές σε ένα σημαντικό είδος της μουσικής μας παράδοσης, που το κατείχε λόγω και της προσφυγικής του καταγωγής.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην σύζυγό του Εριφύλη, τον γιο του και όλους τους δικούς του».

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει: «Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του γνωστού και αγαπημένου μουσικού και τραγουδιστή Αγάθωνα Ιακωβίδη. Ο Αγάθωνας, όπως έγινε γνωστός και αγαπήθηκε με το μικρό του όνομα, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησε από μικρή ηλικία να ασχολείται με τη μουσική. Τον κέρδισε το ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή με σεβασμό, αφοσίωση και αγάπη.

Εδινε το “παρών” σταθερά σε όλα τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στην Αθήνα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, με γνήσια λαϊκά και ρεμπέτικα γλέντια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αποτελώντας ένα σημείο κατατεθέν του προγράμματος στη Λαϊκή Σκηνή, που οι επισκέπτες του Φεστιβάλ περίμεναν κάθε χρόνο.

Ο ίδιος σταθερά ήταν στο πλευρό του ΚΚΕ. Στα 100 χρόνια του Κόμματος, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει επιτέλους το συμφέρον του, να σταματήσει να κοιτάει κοντόφθαλμα και να δει το μέλλον στο ΚΚΕ (…). Εύχομαι η νέα γενιά να τραβήξει μπροστά και να ανοίξει το δρόμο για την προκοπή του τόπου και του λαού”. Και στο φετινό Φεστιβάλ ο Αγάθωνας θα είναι σαν να βρίσκεται μαζί μας… Με μεγάλη συγκίνηση και φέτος στη Λαϊκή Σκηνή του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη στις 12/9, όπως άλλωστε ήταν προγραμματισμένο, θα ακουστούν όσα τραγούδια μοναδικά ερμήνευε ο ίδιος από την ορχήστρα που τον συνόδευε και άλλους καλλιτέχνες του ρεμπέτικου τραγουδιού, σε μια βραδιά αφιερωμένη σε εκείνον. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην γυναίκα του και τους οικείους του»

Πηγή: newsit.gr

Author

Share