Ακόμα 13.000 θάνατοι από κορονοϊό στην Κίνα μέσα σε μια εβδομάδα

Author

Categories

Share

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σχεδόν 13.000 θανάτους από κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας για το διάστημα μεταξύ της 13ης και τις 19ης Ιανουαρίου, οι οποίοι προστίθενται στους σχεδόν 60.000 που καταγράφηκαν περίπου ένα μήνα νωρίτερα.

Ο νέος απολογισμός ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας, την ώρα που υπάρχουν αμφιβολίες για τη διαφάνεια των στοιχείων που παρέχει το Πεκίνο, ενώ ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό παραμένει εξαιρετικά χαμηλότερος από αυτόν που έχουν καταγράψει οι περισσότερες χώρες.

Τα νοσοκομεία και τα γραφεία κηδειών είναι στα όριά τους από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν οι αρχές στην Κίνα ήραν αιφνιδιαστικά τα μέτρα που είχαν επιβάλει για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19.

Στον απολογισμό των νεκρών που ανακοινώνουν οι κινεζικές αρχές δεν περιλαμβάνονται οι ασθενείς με covid που πεθαίνουν στο σπίτι τους, ενώ κάποιοι γιατροί έχουν καταγγείλει ότι τους αποθαρρύνουν να καταγράφουν τη νόσο ως αιτία θανάτου στα πιστοποιητικά.

Εκρηκτική αύξηση

Στις 14 Ιανουαρίου η Κίνα ανακοίνωσε σχεδόν 60.000 θανάτους από covid στα νοσοκομεία της χώρας για το διάστημα από τις 8 Δεκεμβρίου ως τις 12 Ιανουαρίου, τεράστια αύξηση σε σχέση με τους λίγο περισσότερους από 5.000 θανάτους που είχαν αναφερθεί τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Κάποιοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας αναμένουν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα πεθάνουν από τη νόσο στην Κίνα φέτος, ενώ η εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity εκτίμησε ότι αυτή την εβδομάδα στη χώρα ενδέχεται να καταγράφονται 36.000 νεκροί την ημέρα.

Καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι επιστρέφουν στις γενέτειρές τους για τους εορτασμούς του κινεζικού Νέου Έτους, οι ειδικοί ανησυχούν κυρίως για τους κατοίκους των επαρχιακών περιοχών, όπου δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές υγείας.

Οι μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων στη διάρκεια της τρέχουσας εορταστικής περιόδου μπορεί να διαδώσουν την πανδημία, αυξάνοντας τις μολύνσεις σε μερικές περιοχές, όμως ένα δεύτερο κύμα της covid είναι απίθανο βραχυπρόθεσμα, δήλωσε χθες Σάββατο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo ο Γου Ζουνγιού, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Η πιθανότητα μιας μεγάλης αναζωπύρωσης της Covid-19 στην Κίνα κατά τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες είναι μικρή, καθώς 80% του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει, εκτίμησε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share