Αλέξης Τσίπρας: Η ΔΕΗ σέρνει τον χορό της αισχροκέρδειας στο καρτέλ της ενέργειας

Author

Categories

Share

Το θέμα των τιμών στην ενέργεια ανέδειξε κατά την διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Βουλή για το θέμα της Ουκρανίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από το Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει άμεσα μέτρα.

«Θα στηρίξετε νοικοκυριά ή η Ουκρανία θα είναι δικαιολογία για να μην στηρίξετε; Δεν μπορείτε να κρύψετε τις ευθύνες για την ακρίβεια πίσω από την κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες ευθύνες για τη δραματική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην ελληνική οικονομία, στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

«Βεβαίως ο κίνδυνος που υπάρχει σήμερα είναι αυτή η κρίση να φέρει ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις και είναι ένα ερώτημα γιατί η χώρα μας παραμένει πρωταθλήτρια στις τιμές ενέργειας μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν την κρίση. Γιατί προχωρήσατε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων εν μέσω κρίσης;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Γιατί πληρώνουμε εδώ και μήνες 30% ακριβότερα από τη γειτονική Βουλγαρία το φυσικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία; Γιατί χωρίς σχέδιο και χωρίς λογική σπεύσατε να ανακοινώσετε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν ιδίως τώρα.

Γιατί αρνείστε διαρκώς προτάσεις που έχουμε καταθέσει για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όσο διαρκεί η κρίση; Γιατί απορρίψατε δύο φορές τη σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχα μέτρα έχουν πάρει δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Είπατε όχι δηλαδή σε κάτι που -για να καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει- θα έφερνε ελαφρύνσεις σε ετήσια βάση 300 ευρώ στον τόνο του πετρελαίου θέρμανσης, 100 ευρώ το μήνα για κάθε Ι.Χ. που βάζει βενζίνη, 6 ευρώ για κάθε γέμισμα ντίζελ, 2.000 ευρώ σε ετήσια βάση για τον αγρότη.»

Ο πρώην πρωθυπουργός ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί η κυβέρνηση είπε όχι στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ. Γιατί είπε όχι σε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής; Γιατί είπε όχι και συνεχίζει να λέει όχι στην παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, προκειμένου να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους προς τα κάτω σημειώνοντας μάλιστα ότι «η ΔΕΗ σήμερα σέρνει τον χορό της αισχροκέρδειας στο καρτέλ της ενέργειας.»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο πληθωρισμός πριν τον πόλεμο, τον Γενάρη, έφθασε στη χώρα το 6,2% και επανέλαβε ότι δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share