Άλλα 300 άτομα απομακρύνθηκαν από το Σουδάν – Ευχαριστίες Δένδια σε Γαλλία και Ιταλία για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων

Author

Categories

Share

Στις 06:15 προσγειώθηκε σήμερα (24.04.2023) στο αεροδρόμιο του Βερολίνου αεροσκάφος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο οποίο επέβαιναν 101 άτομα που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν.

Ανάμεσα στα άτομα που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν βρίσκονται Γερμανοί και μέλη των οικογενειών τους, αλλά και πολίτες κρατών – εταίρων, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επιπλέον πτήσεις θα ακολουθήσουν, «στον βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην περιοχή έφθασαν συνολικά τρία αεροσκάφη Airbus A400M της Bundeswehr, με στόχο τον επαναπατρισμό περισσότερων από 300 Γερμανών, οι οποίοι έχουν εγγραφεί σε σχετικούς καταλόγους, αλλά και πολιτών άλλων χωρών, μέσω του στρατιωτικού αεροδρομίου Αλ-Ασράκ, στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, ακολουθούν δύο αεροσκάφη, στα οποία επιβαίνουν από περίπου 110 άτομα, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές εάν έχει καταστεί εφικτή η εκκένωση όλων των Γερμανών από το Σουδάν.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν συνολικά 1.000 άνδρες και γυναίκες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι δεν θα πάρει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, καθώς συντονίζει την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θα την αντικαταστήσει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας στην ΕΕ πρέσβης Μίχαελ Κλάους.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα ομόλογό του, στο πλαίσιο του συνεχούς συντονισμού με Ευρωπαίους ομολόγους αναφορικά με τα σχέδια για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και τον ασφαλή απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter.

Ευχαριστίες Δένδια στους ΥΠΕΞ Γαλλίας και Ιταλίας 

Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε θερμά τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου για τη συνδρομή τους στον ασφαλή απεγκλωβισμό από το Σουδάν ομάδας Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων τραυματιών, με γαλλικό αεροπλάνο, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter.

Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά την Ιταλίδα ομόλογό του: 

«Ευχαρίστησα θερμά τον Αν. ΠΘ/ΥΠΕΞ Ιταλίας, Antonio Tajani, για τη βοήθεια της χώρας του στον απεγκλωβισμό ομάδας 10 Ελλήνων & μελών οικογενειών τους από το Σουδάν». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share