Αλληλοκατηγορίες για τα «κατασκοπευτικά» μπαλόνια – «Αμερικανικά αερόστατα στον εναέριο χώρο της Κίνας»

Author

Categories

Share

Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες ΗΠΑ και Κίνας σχετικά με τα μπαλόνια που έχουν βρεθεί στους αιθέρες της αμερικανικής ηπείρου.

Η Κίνα προχώρησε στην αντεπίθεση λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν απελευθερώσει περισσότερα από 10 μπαλόνια μεγάλου υψόμετρου από τον Μάιο του 2022, τα οποία τότε πέταξαν παράνομα στον εναέριο χώρο της Κίνας και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων: “Οι ΗΠΑ χρειάζεται να κάνουν ενδελεχή έρευνα και να δώσουν στην Κίνα μια εξήγηση γι’αυτό”.

Την ίδια ώρα ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ανέκτησαν σημαντικά τμήματα αισθητήρων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του κινεζικού μπαλονιού που καταρρίφθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.

“Οι ομάδες (έρευνας) ήταν σε θέση να ανακτήσουν σημαντικά συντρίμμια στο σημείο, συμπεριλαμβανομένων όλων των αισθητήρων προτεραιότητας και των αναγνωρισμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, όπως και μεγάλα τμήματα της δομής” του αερόστατου που καταρρίφθηκε, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Για την Ουάσινγκτον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο, το οποίο εισήλθε στον αμερικανικό εναέριο χώρο για αρκετές μέρες προτού καταρριφθεί. Το Πεκίνο βεβαιώνει ωστόσο από την πλευρά του ότι πρόκειται για αερόπλοιο για μη στρατιωτικούς σκοπούς που χρησιμοποιείτο για ερευνητικούς λόγους, κυρίως μετεωρολογικούς.

Το μπαλόνι αυτό καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου από καταδιωκτικό αεροσκάφος F-22 ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας και ομάδες αναπτύχθηκαν αμέσως στα ανοιχτά για να περισυλλέξουν τα συντρίμμια του από τη θάλασσα.

Έκτοτε αμερικανικά καταδιωκτικά αεροσκάφη έχουν καταρρίψει τρία μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα, ένα πάνω από την Αλάσκα, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, άλλο ένα πάνω από το Γιούκον στον βορειοδυτικό Καναδά και ένα τρίτο πάνω από τη λίμνη Χιούρον, στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share