Αλτσχάιμερ: Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο που επιβραδύνει τη νόσο

Author

Categories

Share

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε σήμερα Παρασκευή (6.1.2023) ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ, το οποίο επιβραδύνει τη νόσο του εγκεφάλου.

Πρόκειται για το Leqembi, το πρώτο φάρμακο που έχει αποδειχθεί πειστικά ότι επιβραδύνει την απώλεια της μνήμης και της σκέψης, τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ. Ο FDA το ενέκρινε ειδικά για ασθενείς με ήπια ή πρώιμη νόσο. 

Μελέτες του φαρμάκου – το οποίο χορηγείται ενδοφλέβια κάθε 2 εβδομάδες – υποδηλώνουν ότι είναι πιο ελπιδοφόρο από τις υπόλοιπες διαθέσιμες θεραπείες, που είναι ελάχιστες βέβαια στον αριθμό τους. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί της νόσου του Αλτσχάιμερ είπαν ότι δεν ήταν σαφές από τα ιατρικά στοιχεία εάν το Leqembi θα μπορούσε να επιβραδύνει τα συμπτώματα αρκετά ώστε να μην είναι αισθητά στους ασθενείς.

Ακόμη και μια πρόσφατη έκθεση από μια μεγάλη κλινική δοκιμή διάρκειας 18 μηνών, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine και συντάχθηκε από επιστήμονες από την κορυφαία εταιρεία παραγωγής του φαρμάκου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του Leqembi στην πρώιμη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Το φάρμακο κατασκευάστηκε από την ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Eisai, σε συνεργασία με την αμερικανική Biogen, η οποία είχε κατασκευάσει το αμφιλεγόμενο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ, το Aduhelm, ώστε να προχωρήσει στην εμπορική προώθησή του.

Με πληροφορίες από New York Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share