Αμερικανικές εκλογές: Μαριχουάνα non stop ψήφισαν Νιού Τζέρσεϊ και Αριζόνα

Author

Categories

Share

Οι αμερικανικές εκλογές εκτός από την εκλογή του επόμενου πρόεδρου είχαν και άλλα ζητήματα προς ψήφιση σε αρκετές πολιτείες.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι ψηφοφόροι στο Νιού Τζέρσεϊ και στην Αριζόνα ψήφισαν στις αμερικανικές εκλογές υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ στο Όρεγκον υπέρ της χρήσης για θεραπευτικούς σκοπούς της ψιλοκυβίνης, ενός παραισθησιογόνου ναρκωτικού γνωστού ως μαγικό μανιτάρι.

Click4more: Αμερικανικές εκλογές: Αχαρακτήριστος Τραμπ – «Νοθεία! Θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο»

Η αποποινικοποίηση των συγκεκριμένων ναρκωτικών ήταν ένα από τα εκατοντάδες ζητήματα τα οποία οι πολίτες σε 32 Πολιτείες των ΗΠΑ και στην Περιφέρεια της Κολούμπια κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν μέσω της ψήφου τους στις αμερικανικές εκλογές.

Συνολικά, στις χθεσινές αμερικανικές εκλογές τέθηκαν σε ψηφοφορία τουλάχιστον 124 ζητήματα: από το δικαίωμα στην άμβλωση και φορολογικά ζητήματα ως τη νομιμοποίηση των ψυχοτρόπων μανιταριών.

Ανάμεσα στα αποτελέσματα που ξεχώρισαν από τα χθεσινά δημοψηφίσματα είναι: οι ψηφοφόροι στο Κολοράντο καταψήφισαν ένα μέτρο, το οποίο θα απαγόρευε τις αμβλώσεις σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης, η Φλόριντα ενέκρινε την αύξηση του κατώτατου μισθού και η Καλιφόρνια αποφάσισε να εξαιρεθούν οι οδηγοί εταιρειών όπως οι Lyft και Uber από έναν πολιτειακό νόμο, ο οποίος θα τους καθιστούσε υπαλλήλους των εταιρειών αυτού του είδους αντί για ανεξάρτητους εργολάβους.

photo Reuters

Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα αποτελέσματα των φετινών δημοψηφισμάτων, με βάση προβλέψεις της NCSL, Edison Research και πολιτειακά στοιχεία:

Η χρήση της μαριχουάνας

Οι ψηφοφόροι στο Νιού Τζέρσεϊ και την Αριζόνα ενέκριναν μέτρα για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η Νότια Ντακότα αναμένεται να επιτρέψει την χρήση του ναρκωτικού αυτού τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Και στο Μισισίπι εκτιμάται ότι θα εγκριθεί η αποποινικοποίηση της μαριχουάνας για θεραπευτικούς σκοπούς.

Click4more: Εκλογές ΗΠΑ: Το ορθογραφικό του Ντόναλντ Τραμπ με τους… “Πολωνούς” που “έριξε” το Twitter

Από το 1993, 33 άλλες πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια έχουν επιτρέψει την χρήση της μαριχουάνας για θεραπευτικούς σκοπούς, 11 έχουν εγκρίνει την χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς και 16–ανάμεσά τους και ορισμένες από τις πολιτείες όπου επιτράπηκε η χρήση της για ιατρικούς σκοπούς–έχουν αποποινικοποιήσει και την απλή κατοχή, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό για την Μεταρρύθμιση των Νόμων για την Μαριχουάνα.

Τα “μαγικά μανιτάρια” ή αλλιώς ψιλοκυβίνη

Η ψιλοκυβίνη, ένα παραισθησιογόνο, που είναι γνωστό και ως μαγικό μανιτάρι, εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους στο Όρεγκον για θεραπευτική χρήση ενηλίκων καθώς υπάρχουν αποτελέσματα ερευνών που εμφανίζουν ως οφέλη του ναρκωτικού ότι θεραπεύει τις αγχώδεις διαταραχές και άλλες ψυχικές παθήσεις.

Ωστόσο, θα πρέπει να οριστεί ένα σχεδιάγραμμα για την περαιτέρω εξέταση του ζητήματος και τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη χρήση του.

εκλογές ΗΠΑ

Οι ψηφοφόροι της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας ενέκριναν την Πρωτοβουλία 81, που υποχρεώνει την αστυνομία να θέτει στην κατηγορία της χαμηλότερης προτεραιότητας, σε ό,τι αναφορά την επιβολή του νόμου, την χρήση “ενθεογόνων φυτών και μυκήτων”, περιλαμβανομένης της ψιλοκυβίνης και της μεσκαλίνης.

Αύξηση του κατώτατου μισθού ψήφισαν στη Φλόριντα

Οι ψηφοφόροι στη Φλόριντα ενέκριναν ένα μέτρο για την τροποποίηση του πολιτειακού συντάγματος για την σταδιακή αύξηση του βασικού ωρομίσθιου, από 8,56 δολάρια σε 15, ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2026.

Ευέλικτη μορφή εργασίας λέει η Καλιφόρνια

Οι ψηφοφόροι στην Καλιφόρνια αποφάσισαν να εξαιρεθούν οι οδηγοί εταιρειών όπως οι Lyft και Uber από έναν πολιτειακό νόμο, ο οποίος θα τους καθιστούσε υπαλλήλους των εταιρειών αυτού του τύπου αντί για ανεξάρτητους εργολάβους, σύμφωνα με την εταιρεία Edison Research.

Το μέτρο, η Πρόταση 22, αποτελεί το πρώτο ερώτημα που αφορά την ευέλικτη μορφή εργασίας και τίθεται προς ψήφιση σε πολιτειακό επίπεδο στο πλαίσιο εκλογών.

εκλογές ΗΠΑ
 

Οι υποστηρικτές του δαπάνησαν περισσότερα από 190 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 162 εκατ ευρώ) στην εκστρατεία τους, καθιστώντας το μέτρο αυτό προς ψήφιση το δαπανηρότερο αυτής της χρονιάς, σύμφωνα με την Ballotpedia, την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια για την αμερικανική πολιτική και τις εκλογές.

Αμβλώσεις

Οι ψηφοφόροι στο Κολοράντο απέρριψαν ένα μέτρο για την απαγόρευση των αμβλώσεων με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκείνες όπου η επέμβαση πραγματοποιείται για να σωθεί η ζωή της μητέρας μετά την 22η εβδομάδα της κύησης.

Εκλογικά δικαιώματα στην Καλιφόρνια

Η Καλιφόρνια ενέκρινε ένα μέτρο για την αποκατάσταση του δικαιώματος ψήφου για όσους έχουν καταδικαστεί για κακούργημα, αλλά έχουν αποφυλακιστεί υπό όρους.

## Στο τέλος των κειμένων βάζετε αυτόν τον κώδικα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share