Ανατριχιαστικό βίντεο – ντοκουμέντο εγκλωβισμένων Ελληνίδων στην κόλαση του Σουδάν, συναγερμός στο ΥΠΕΞ

Author

Categories

Share

Ώρες αγωνίας περνούν οι Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι από το Μεγάλο Σάββατο (15.04.2023) στη Μητρόπολη του Χαρτούμ, μετά από την έναρξη των εχθροπραξιών στο Σουδάν.

Σε περιοχές του Σουδάν ακούγονται διαρκώς πυρά και εκρήξεις, ενώ το βίντεο-ντοκουμέντο μέσα από την Μητρόπολη στο Χαρτούμ, όπου βρίσκονται παγιδευμένα περίπου 15 άτομα, είναι ανατριχιαστικό. Οι μάχες διεξάγονται ακριβώς απ’ έξω. Ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που διακατέχει τους πάντες, με μια Ελληνίδα να περιγράφει με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν λίγα μέτρα δίπλα της. Έχει ανοίξει την κάμερα του κινητού της και δείχνει πλάνα την ώρα που έξω υπάρχει καταιγισμός πυρών.

Κάνει έκκληση για βοήθεια, ενώ η φωνή της «πνίγεται» από τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς. «Η κατάσταση είναι τραγική, ακούγονται συνέχεια φωνές έξω. Από το Μεγάλο Σάββατο στις 9.30 είμαστε κλεισμένοι στην Μητρόπολη. Έχουμε μόνο φόβο», λέει μιλώντας στον Alpha.

«Αυτή η πόρτα οδηγεί έξω, αλλά εκεί είναι ο στρατός. Η κατάσταση είναι χάλια. Πρέπει να φύγω από το παράθυρο, αλλά δεν είναι ασφαλές», αναφέρει η Αλεξάνδρα Καλημέρη, δείχνοντας τα πλάνα μέσα από την Μητρόπολη.

«Προσευχόμαστε να περάσουμε αυτή την κατάσταση, διότι μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή. Χτυπάνε και την πόρτα της Μητρόπολης. Αν ανοίξουμε την πόρτα ο κίνδυνος είναι… Γιατί η πόρτα οδηγεί στο σπίτι αυτών των δύο Ελλήνων που τραυματιστεί», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τι λέει ο άνθρωπος που μετέφερε τους Έλληνες τραυματίες σε νοσοκομείο στο Σουδάν – Πόσοι συμπατριώτες μας βρίσκονται στη χώρα

Συγκλονίζει με τα όσα λέει και η Κατερίνα Καλημέρη: «Πυροβολούν συνέχεια. Βρισκόμαστε στο κέντρο όπου είναι το πρόβλημα. Γι’ αυτό και ακούγονται οι πυροβολισμοί τόσο δυνατά. Χρειαζόμαστε βοήθεια…. Εμείς με λίγα λόγια πεθαίνουμε, Ακόμα πυροβολούν και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό που ζούμε».

Όσον αφορά στους δύο Έλληνες τραυματίες, η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Και αυτό διότι μπορεί να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όμως δεν έχουν χειρουργηθεί διότι δεν μπορούν να μεταβούν εκεί οι γιατροί. Το μόνο που τους έχει γίνει είναι καθαρισμός από τα θραύσματα με τις οικογένειές τους να κάνουν έκκληση για βοήθεια.

Οι δυο Έλληνες τραυματίστηκαν το Μεγάλο Σάββατο όταν βγήκαν από την Μητρόπολη και μάλιστα μια από τις Ελληνίδες που έχουν εγκλωβιστεί έχει τραβήξει πλάνα από το σημείο. 

Το βίντεο-ντοκουμέντο: 

ΥΠΕΞ: Βασικό μέλημα η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν 

Στο μεταξύ, ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι η ελληνική pρεσβεία στο Κάιρο -που έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν- βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα, καθώς και ότι συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την αντιπροσωπεία της ΕΕ για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. 

Το ΥΠΕΞ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

 «Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως Ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.

Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share