Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές – Το χρονοδιάγραμμα, οι ημερομηνίες – ορόσημα και η πιθανότητα και 3ης κάλπης

Author

Categories

Share

Λιγότερο από ένας μήνας μένει για την προκήρυξη των εκλογών, με βάση και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι οι κάλπες θα στηθούν μέσα στον Μάιο. Επικρατέστερη ημερομηνία η 21η Μαΐου, χωρίς να αποκλείεται και η 28η του μηνός. 

Με δεδομένο ότι το Κοινοβούλιο τελικά θα κλείσει τις εργασίες του για τις διακοπές του Πάσχα την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών τοποθετείται ως την Κυριακή του Θωμά ή την Δευτέρα που ακολουθεί, δηλαδή στις 24 Απριλίου. 

Η επόμενη κίνηση μετά την προκήρυξη των εκλογών είναι να οριστεί ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στην θέση του Μάκη Βορίδη, καθώς με τον νέο εκλογικό νόμο δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στην κυβέρνηση, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. 

Στις 5 Μαΐου κρίνεται η τύχη του κόμματος Κασιδιάρη

Η 5η Μαΐου είναι μια σημαντική ημερομηνία καθώς τότε το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου αναμένεται να ανακηρύξει τους εκλογικούς συνδυασμούς και να αποφασίσει εάν ο φυλακισμένος, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, είναι ο πραγματικός αρχηγός του «Εθνικού Κόμματος – Έλληνες». Σε αυτή την περίπτωση το κόμμα «Έλληνες» – το οποίο στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται να λαμβάνει το… εισιτήριο για την είσοδο του στη Βουλή –  δεν θα λάβει μέρος στις επερχόμενες εκλογές.

Ο δρόμος προς τον σχηματισμό Οικουμενικής κυβέρνησης

Δεδομένου ότι οι κάλπες της απλής αναλογικής θεωρείται απίθανο να αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Ο κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να κρατήσει την διερευνητική εντολή για τρεις μέρες, συνολικά δηλαδή εννέα ημέρες, με τη δυνατότητα ωστόσο να την παραδώσει ακόμη και την ίδια ημέρα ή και να μη τη λάβει καν.

Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της, σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Μία τέτοια προοπτική θεωρείται επίσης αδύναμη.

Τα βήματα ως τις δεύτερες κάλπες

Η επόμενη κίνηση είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ορίσει πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και θα ορκιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Μετά την ορκωμοσία της θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, στις 2 ή στις 9 Ιουλίου .
Εάν και εφόσον κάποιο κόμμα συγκεντρώσει αυτοδυναμία, τότε η χώρα αποκτά αμέσως κυβέρνηση. Αν όμως αυτό δεν συμβεί, τότε ξεκινά εκ νέου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η διαδικασία των διερευνητικών εκλογών. Το καλό σενάριο σε αυτή την περίπτωση είναι να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση και ως τα μέσα Ιουλίου να έχει  ξεκινήσει το έργο της.

Πόσο πιθανές είναι οι τρίτες κάλπες; 

Είναι γεγονός ότι κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν εισηγηθεί αυτή την πρόταση για την περίπτωση που είναι μικρό το ποσοστό που χωρίζει τη Ν.Δ. από τον στόχο της αυτοδυναμίας. Ωστόσο, η εισήγηση αυτή δεν κερδίζει έδαφος και προφανώς όλοι απεύχονται να χρειαστεί η χώρα να συρθεί σε περιπέτειες ως το φθινόπωρο.

Στο δημόσιο διάλογο οι όροι για κυβέρνηση συνεργασίας…

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα στο «γαλάζιο στρατόπεδο» μπορεί μεν να προτάσσουν την ανάγκη σταθερότητας, μέσω της αυτοδυναμίας, ωστόσο στο δημόσιο διάλογο έχει ξεκινήσει ζωηρά η συζήτηση για τους όρους και το πλαίσιο μέσα στο οποία θα μπορούσε να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share