«Απαράδεκτη η σύνδεση πώλησης των F16 με Σουηδία, Φινλανδία» λέει από τις ΗΠΑ ο Καλίν – «Άδικη η κριτική στην Τουρκία»

Author

Categories

Share

Στην Ουάσιγκτον ο Ιμπραχίμ Καλίν. Ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Αναφορικά με την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι η σύνδεση της υπόθεσης αυτής με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι «εντελώς παράλογη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική».

«Στέλνει πολύ λάθος μήνυμα και δεν βοηθά τη διαδικασία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Καλίν στην Ουάσιγκτον, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για τον οποίο η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας το καλοκαίρι. Τόνισε, επίσης, ότι για το ζήτημα αυτό οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή όχι μόνο με τις φινλανδικές και σουηδικές αρχές, αλλά και με Τούρκους αξιωματούχους.

Εντός της ημέρας (σ.σ. 14.03.2023), ο Ιμπραχίμ Καλίν αναμένεται να δει τον Τζέικ Σάλιβαν, ενώ υπάρχει ακόμα προγραμματισμένη συνάντηση με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

Μιλώντας, εξάλλου, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ-Τουρκίας, ο Καλίν υποστήριξε ότι Άγκυρα και Ουάσιγκτον πρέπει να έχουν μία ευρύτερη γεωπολιτική «στρατηγική συνομιλία», τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται σε «αμοιβαία συμφέροντα».

«Όποιες διαφορές κι αν έχουμε, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε» είπε ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία έγινε αποδέκτης μίας «άδικης» και «προκατειλημμένης» κριτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share