Μπλίνκεν για αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από Αφγανιστάν: «Το στάτους κβο δεν αποτελεί μια επιλογή»

Author

Categories

Share

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι το στάτους κβο στο Αφγανιστάν δεν αποτελεί μια «επιλογή», δικαιολογώντας την εν εξελίξει αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων παρά τις πρόσφατες επιθέσεις των Ταλιμπάν.

«Παρατηρούμε έναν αυξημένο αριθμό επιθέσεων εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σε περιοχές της χώρας, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο ακόμη κι αν δεν είχε ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης, το στάτους κβο δεν θα είχε βοηθήσει, το στάτους κβο δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στο πεδίο πολύ προσεκτικά και ιδιαιτέρως αν οι Ταλιμπάν επιθυμούν στα σοβαρά να βρεθεί μια ειρηνική λύση σε αυτήν τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Από την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων την 1η Μαΐου, οι αντάρτες έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους προκαλώντας απώλειες και στρατιωτικές ήττες στον αφγανικό στρατό, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν έτοιμος να τους αντιμετωπίσει χωρίς τη δυτική υποστήριξη.

Πολλοί φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν προετοιμάζονται να εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε πόλεις μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

Ο Τζο Μπάιντεν υποδέχεται σήμερα τον Αφγανό ομόλογό του, Ασράφ Γάνι, για να συζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ενώ η Ουάσινγκτον διατυπώνει διαρκώς την επιθυμία της να συνεχίσει «να υποστηρίζει τον αφγανικό λαό».

Η αποχώρηση 2.500 Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, που ξεκίνησε τον Απρίλιο μετά από απόφαση του Μπάιντεν, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share