Bloomberg για μπλόκο Ερντογάν στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποβολής

Author

Categories

Share

Απειλώντας ότι θα «μπλοκάρει» την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας. Αυτό αναφέρει σε άρθρο του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο υπογράφεται από τη συντακτική ομάδα του. 

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, εκφράζει τις αντιρρήσεις του για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενος ότι οι δύο αυτές χώρες παρέχουν καταφύγιο σε Κούρδους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες. Την περασμένη Τετάρτη -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα – σε συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει την αποδοχή των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών. Δεδομένου ότι οι κανόνες της συμμαχίας απαιτούν την έγκριση όλων των νέων αιτήσεων με ομοφωνία, καθένα από τα 30 μέλη έχει δικαίωμα βέτο.

Το Bloomberg κάνει λόγο για οπορτουνισμό από πλευράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε πει στον Φινλανδό ομόλογό του ότι θα έβλεπε θετικά μια αίτηση του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας επιμένει όχι μόνο οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί να καταπολεμήσουν τον κουρδικό ακτιβισμό, αλλά και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο. Το πιο σημαντικό, όπως σημειώνει το Bloomberg, είναι ότι θέλει τα άλλα μέλη να εγκαταλείψουν τους περιορισμούς στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού κορυφαίας τεχνολογίας στην Τουρκία – περιορισμοί που είναι συνέπεια της δικής του απόφασης να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας (S-400), τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δυνατότητες της συμμαχίας. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί 

 Στο δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί να διαταράξει τα σχέδια ασφαλείας του ΝΑΤΟ, αν δεν εξυπηρετηθούν τα στενά της συμφέροντα. Πριν από δύο χρόνια, καθυστέρησε ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής για αρκετούς μήνες, ενώ απαιτούσε από τα κράτη μέλη να δράσουν εναντίον μιας συροκουρδικής ομάδας που θεωρείτο σημαντική στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Ευάλωτες» Σουηδία και Φινλανδία έξω από το ΝΑΤΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποχώρησε τότε, και μπορεί κάλλιστα να το κάνει ξανά για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, όπως σημειώνει το Bloomberg. Ωστόσο, όπως προσθέτει, το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνεται στην επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου. Μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης για τη Φινλανδία και τη Σουηδία – σύμφωνα με το Bloomberg – θα μπορούσε να αφήσει και τις δύο χώρες ευάλωτες στον ρωσικό εκφοβισμό, καθώς δεν θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ μέχρι την ένταξή τους σε αυτό. Και δεδομένης της ολοένα και πιο απρόβλεπτης συμπεριφοράς του Βλαντιμίρ Πούτιν, η συμμαχία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει ολοένα και συχνότερες κρίσεις στις οποίες πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά. 

Περιορισμός της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Το Bloomberg υπενθυμίζει, δε, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων και την αναβάθμιση εξοπλισμού στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας. Το Bloomberg σημειώνει πως ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να ανακοινώσει ότι αυτές οι συναλλαγές θα σταματήσουν εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να καθυστερήσει ή να εκτροχιάσει την ενταξιακή διαδικασία για τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Μέχρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, η συμμετοχή της Τουρκίας στον σχεδιασμό και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και ο πρόεδρός της θα πρέπει να υποβιβαστεί στην δεύτερη σειρά – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στις συγκεντρώσεις των ηγετών της συμμαχίας, υπογραμμίζει το Bloomberg.

Να εξεταστούν σκληρότερες τιμωρίες…

Τονίζει επίσης ότι, εάν οι ήπιες επιπλήξεις δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πρέπει να εξεταστούν σκληρότερες τιμωρίες. Οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την αποβολή ενός μέλους, αλλά η εσκεμμένη περιφρόνηση του συλλογικού καλού από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδηλώνει την ανάγκη επανεξέτασης αυτών των κανόνων, σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επίσης δεν επιτρέπουν αποβολή μελών. Ο Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να στείλει ένα παρόμοιο μήνυμα προς το ΝΑΤΟ, συνεχίζει το πρακτορείο.

Επισημαίνει εξάλλου ότι, ενώ μπορεί να υπάρξει αντίδραση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν υπάρχουν περιθώρια διαρκούς ρήξης των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, καθώς και τις εκλογές του 2023 στην Τουρκία. Εξάλλου, σημειώνει το Bloomberg, οι αποτυχίες της Ρωσίας στον πόλεμο είναι μια υπενθύμιση ότι για την Τουρκία είναι καλύτερη μια συμμαχία με τη Δύση και όχι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με πληροφορίες από Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share