Χιλή: Φτου ξελευθερία για 7 εκατ. πολίτες στο Σαντιάγο!

Author

Categories

Share

Ελεύθεροι να κυκλοφορήσουν όπου και όπως θέλουν είναι οι σχεδόν επτά εκατομμύρια κάτοικοι του Σαντιάγο στη Χιλή. Ύστερα από μήνες, αίρονται τα περισσότερα από τα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβληθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.  

Τα μέτρα αίρονται στο Σαντιάγο έναν μήνα πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Χιλής προκειμένου να αμβλυνθεί η κοινωνική κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Click4more Πάνω από ένα εκατ. νεκροί κι ακόμα δεν ξέρουν την πραγματική θνητότητα του κορονοϊού

Η μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας της Χιλής ξεκίνησε τη βραδεία διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων από τις 12 Αυγούστου και χθες, 28 Σεπτεμβρίου, σχεδόν ολοκληρώθηκε, με τη χαλάρωση των περιορισμών σε ακόμη 8 κοινότητες από τις 36. Σε περιορισμό παραμένουν μόλις δύο.

Συνολικά, το 97% των κατοίκων του Σαντιάγο έχει πλέον τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Κυκλοφορία αλλά… όχι το βράδυ

Οι αρχές της Χιλής παρέτειναν έως τις 15 Δεκεμβρίου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δυνάμει της οποίας επιβάλλουν απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, πάντως η μετακίνηση από τη μια στην άλλη επιτρέπεται πλέον και στις 16 περιφέρειες της χώρας, αν οι ταξιδιώτες διαθέτουν άδεια.

Τα σύνορα παραμένουν ωστόσο κλειστά για τους τουρίστες, ενώ το εμπόριο βρίσκεται στο ρελαντί. Όσες επιχειρήσεις μπορούν επιλέγουν την τηλεργασία, ενώ σχολεία και πανεπιστήμια κάνουν παραδόσεις μαθημάτων μόνο εξ αποστάσεως.

Στο Σαντιάγο, όπου έχει καταγραφεί η μεγάλη πλειονότητα των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, η σχεδόν πλήρης άρση των περιορισμών συναντά επιφυλάξεις: ο φόβος για την αναζωπύρωση της πανδημίας επιμένει. Το Σαντιάγο καταγράφει 1.800 περιπτώσεις μόλυνσης ημερησίως για δύο μήνες, παραμένει σ’ ένα «μακρύ υψίπεδο», όπως το θέτουν λοιμωξιολόγοι.

«Είναι σαν να συμφωνώ και ταυτόχρονα να μη συμφωνώ», εξηγεί διστακτικά η φοιτήτρια Γαβριέλα Φλόρες, 21 ετών, αναφερόμενη στην άρση του περιορισμού έπειτα από 172 ημέρες.

Click4more Κόκκινος συναγερμός για ένα μήνα σε Κεμπέκ και Μόντρεαλ για τον κορονοϊό

Η Γιοχάνα Μεδίνα, 38 ετών, θεωρεί πως έπρεπε να «παραταθούν» τα μέτρα, άλλοι τουναντίον αισθάνονται μάλλον ικανοποιημένοι που ανέκτησαν μια κάποια ελευθερία.

«Είναι καλό για την ψυχική κατάσταση του κόσμου. Όλο αυτό είχε γίνει πολύ περίπλοκο», κρίνει ο Σέρχιο Σίλβα, 60 ετών, βγάζοντας έναν στεναγμό ανακούφισης.

Στη Χιλή των 18 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν 1.770 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 459.671 από την 3η Μαρτίου. Στην COVID-19 έχουν υποκύψει 12.698 άνθρωποι, 17.075 αν προστεθούν στον απολογισμό οι θάνατοι που χαρακτηρίζονται «ύποπτοι».

Πάνω από 14 εκατομμύρια Χιλιανοί θα κληθούν τη 18η Οκτωβρίου να ταχθούν υπέρ ή εναντίον της κατάρτισης νέου Συντάγματος, προς αντικατάσταση του σημερινού, το οποίο είχε επικυρωθεί το 1980, επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Η αναθεώρηση του Συντάγματος της Χιλής αποτελούσε κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών στη διάρκεια της κοινωνικής κρίσης που ξέσπασε βίαια στη χώρα τον Οκτώβριο του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share