Χιλιάδες χωρίς πόσιμο νερό μετά την καταστροφή του φράγματος της Χερσώνας – Πλημμύρισαν ναρκοπέδια, τουλάχιστον εφτά αγνοούμενοι

Author

Categories

Share

Η καταστροφή του φράγματος της Χερσώνας έχει προκαλέσει ήδη ανυπολόγιστες ζημιές, ενώ ήδη χιλιάδες έχουν απομακρυνθεί από παραποτάμιες περιοχές που έχουν πλημμυρίσει. Την ίδια ώρα, Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν τις αλληλοκατηγορίες για το ποιος βρίσκεται πίσω από την καταστροφική έκρηξη.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πλέον “φυσιολογική” πρόσβαση σε πόσιμο νερό μετά την καταστροφή του φράγματος της Χερσωνας.

“Η καταστροφή ενός εκ των μεγαλύτερων ταμιευτήρων νερού στην Ουκρανία έγινε απολύτως σκόπιμα”, σημείωσε σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram.

“Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς φυσιολογική πρόσβαση σε πόσιμο νερό”, υπογράμμισε.

Πλημμύρισαν ναρκοπέδια – 7 αγνοούμενοι 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν τμήματα της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία που τελούν υπό ρωσική κατοχή μετά την καταστροφή του φράγματος στην Νόβα Καχόβκα.

Ορισμένα από τα ναρκοπέδια που βρίσκονται σε τμήματα της περιφέρειας της Χερσώνας που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις πλημμύρισαν σήμερα, μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο δηλώσεις του διορισθέντος από τη Μόσχα επικεφαλής της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο.

Το ρωσικό πρακτορείο διευκρίνισε επικαλούμενο τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ότι περίπου 2.700 σπίτια πλημμύρισαν μετά την καταστροφή του φράγματος την Τρίτη, και ότι σχεδόν 1.300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν. Τουλάχιστον 7 άνθρωποι αγνοούνται, δήλωσαν αξιωματούχοι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα.

Μετά την καταστροφή του υπό ρωσικό έλεγχο φράγματος στη Νόβα Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο πλημμύρισε μεγάλο τμήμα στην γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια της Χερσώνας. Η Ουκρανία και η Ρωσία επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για την κατάρρευση του φράγματος.

Περίπου 42.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από πλημμύρες στις περιοχές που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο και σε αυτές που παραμένουν υπό ουκρανικό κατά μήκος του Δνείπερου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, ενώ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ που είναι αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς προειδοποίησε για “σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες”.

Το TASS πρόσθεσε επικαλούμενο δηλώσεις του δημάρχου της Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεοντίεφ ότι 7 άνθρωποι αγνοούνται. Πάνω από 900 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες από την πόλη αυτή που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο από τους περίπου 45.000 που κατοικούν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι περίπου 80 κοινότητες σε όλη την περιφέρεια της Χερσώνας κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

Ο Ουκρανός περιφερειάρχης της Ολεξάντρ Προκούντιν σημείωσε σήμερα ότι 1.582 σπίτια πλημμύρισαν στην δεξιά όχθη του ποταμού και περίπου 1.457 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στη διάρκεια της νύχτας.

Νωρίτερα ο Προκούντιν είχε σημειώσει ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών της περιφέρειας και της πόλης της Χερσώνας από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε χθες την Ουκρανία για εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς στο φράγμα με στόχο να αποκόψει από τον υδάτινο αυτόν πόρο την χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία, και να αποσπάσει την προσοχή από μια “παραπαίουσα” αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία διέπραξε ένα σκόπιμο έγκλημα πολέμου ανατινάσσοντας το υδροηλεκτρικό φράγμα στη Νόβα Καχόβκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share