Χονγκ Κονγκ: Συλλήψεις διαδηλωτών στην 34η επέτειο της αιματηρής καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου

Author

Categories

Share

Σε συλλήψεις διαδηλωτών προχώρησε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, ανήμερα της 34ης επετείου της αιματηρής καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

Συγκεκριμένα συνελήφθη στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Σύνδεσμος Σοσιαλδημοκρατών, άλλη μία εξέχουσα προσωπικότητα του φιλοδημοκρατικού κινήματος εκεί και τουλάχιστον άλλα 7 πρόσωπα.

Η Τσαν Πο-γινγκ του Συνδέσμου Σοσιαλδημοκρατών κρατούσε ένα μικρό κερί, κάτι που συχνά χρησιμοποιούν οι ακτιβιστές στις αγρυπνίες τους στη μνήμη των θυμάτων της καταστολής της 4ης Ιουνίου 1989 και δύο λουλούδια. Η αστυνομία την έθεσε αμέσως υπό κράτηση και την υποχρέωσε να επιβιβαστεί σε μια κλούβα.

Αυτό το σαββατοκύριακο ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έλαβαν θέσεις στο πάρκο Βικτόρια του Χονγκ Κονγκ και τις γύρω περιοχές για να σταματούν όποιον θεωρούσαν πως θα μπορούσε να συμμετάσχει σε οποιασδήποτε μορφής δημόσια εκδήλωση για τα γεγονότα της 4ης Ιουνίου 1989.

Ηλικίας 67 ετών, η Αλεξάντρα Γουόνγκ, μια υπέρμαχος της δημοκρατίας που είναι περισσότερο γνωστή ως «Μάμι Γουόνγκ», συνελήφθη επίσης αργά σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα), όπως και άλλα 7 άτομα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.

Οι δυνάμεις της τάξης αρχικά την περικύκλωσαν και στη συνέχεια η Γουόνγκ ακολούθησε χωρίς αντίσταση τους αστυνομικούς, σηκώνοντας ψηλά το μπουκέτο με τα λουλούδια που κρατούσε.

Μια άλλη γυναίκα συνελήφθη επίσης αφού φώναξε «Σηκώστε τα κεριά! Κλάψτε την 4/6!», αναφερόμενη στις 4 Ιουνίου 1989, την ημέρα της καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

photo Reuters

Ντυμένος στα μαύρα, ένας νεαρός κρατούσε τη στιγμή της σύλληψής του το βιβλίο του θεατρικού έργου με θέμα την καταστολή στην Τιενανμέν και τίτλο «35 Μαΐου» – ένας άλλος τρόπος αναφοράς στα γεγονότα της Τιενανμέν που έλαβαν χώρα τέσσερις ημέρες μετά την 31η Μαΐου.

Μια γυναίκα, η οποία υποβλήθηκε σε σύντομη ανάκριση και σωματικό έλεγχο και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σηκώνοντας τους ώμους: «Όλοι ξέρουμε ποια μέρα είναι σήμερα».

Χθες, Σάββατο, παραμονή της 34ης επετείου της Τιεναμέν η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ είχε ήδη συλλάβει τέσσαρα άτομα για «άτακτη συμπεριφορά σε δημόσιο χώρο» και για «ανατρεπτικές ενέργειες» και άλλα τέσσερα για «διασάλευση της δημόσιας τάξης».

Φίμωση κάθε διαφωνίας

Για περισσότερο από 30 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν κάθε χρόνο στο πάρκο Βικτόρια του Χονγκ Κονγκ για μια αγρυπνία με κεριά στη μνήμη των θυμάτων της Τιενανμέν.

Όμως το 2020 το Πεκίνο επέβαλε στην πρώην βρετανική αποικία ένα νόμο για την εθνική ασφάλεια για να φιμώσει κάθε διαφωνία, μετά τις γιγάντιες διαδηλώσεις του 2019 υπέρ της δημοκρατίας.

Έκτοτε οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έβαλαν τέλος στις αγρυπνίες, οι οποίες άλλωστε ουδέποτε είχαν επιτραπεί στην ηπειρωτική Κίνα.

Φέτος η γιγάντια συγκέντρωση στο πάρκο αντικαταστάθηκε από μια εμπορική έκθεση αφιερωμένη σε προϊόντα από την ηπειρωτική Κίνα, την οποία διεξάγουν μέχρι τη Δευτέρα οργανώσεις που υποστηρίζουν το Πεκίνο για να γιορτάσουν την 26η επέτειο της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.

Προσπάθεια να σβήσει η ανάμνηση

Στην ηπειρωτική Κίνα, κάθε ίχνος των γεγονότων της Τιενανμέν έχει σβηστεί από τις αρχές. Δεν γίνεται καμιά αναφορά σ’ αυτά στα εγχειρίδια της Ιστορίας, ενώ οι διαδικτυακές συζητήσεις για το θέμα λογοκρίνονται συστηματικά.

Το μαρτυρά η περιπέτεια της βρετανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, η οποία ανήρτησε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωτοσέλιδο με ημερομηνία 4 Ιουνίου 1989 της «Λαϊκής Ημερησίας», του επίσημου οργάνου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που περιέγραφε τη συρροή τραυματιών στα νοσοκομεία μετά την καταστολή.

photo Reuters

«Μέσα σε διάστημα είκοσι λεπτών της ώρας, οι λογοκριτές διέγραψαν την ανάρτησή μας από το Weibo (κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης)», έγραψε σήμερα στο Twitter η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φέτος η κινεζική αστυνομία έθεσε επίσης υπό τον έλεγχό της εμβληματικά σημεία μιας κινητοποίησης κατά του καθεστώτος του Σι Τζινπίνγκ που είχε εκδηλωθεί το περασμένο φθινόπωρο.

Σημαντική αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε έτσι γύρω από τη γέφυρα Σιτόνγκ του Πεκίνου, όπου είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου διαδήλωση και είχε αναρτηθεί πανό με επιγραφή για περισσότερη ελευθερία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share