Χωρίς τον δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη το πρώτο δημοτικό συμβούλιο στη Χειμάρρα

Author

Categories

Share

Χωρίς τον εκλεγμένο δήμαρχο, Φρέντι Μπελέρη, και με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρώτο υπουργικό συμβούλιο στη Χειμάρρα και η επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του για την επόμενη τετραετία.

Ο Φρέντι Μπελέρης δεν έλαβε άδεια ειδικού σκοπού για να ορκιστεί δήμαρχος της Χειμάρρας, αφού χθες (26.6.2023) Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης του ώστε να του επιτραπεί η συμμετοχή στην ορκωμοσία.

Η ορκωμοσία του Φρέντι Μπελέρη θα τον κατοχύρωνε και επίσημα ως δήμαρχο της Χειμάρρας, ωστόσο το δικαστήριο επικαλέστηκε «νομικό κενό» και δεν του χορήγησε άδεια. Σύμφωνα με το σκεπτικό, δεν προβλέπονται στο νομικό σύστημα τέτοιες περιπτώσεις.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με την εκλογή προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των συμβούλων που θα εκπροσωπήσουν το δήμο Χειμάρρας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αυλώνας.

Διαμαρτυρίες για την απουσία του Φρέντι Μπελέρη

Υποστηρικτές του Φρέντι Μπελέρη είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο και διαμαρτυρήθηκαν τόσο για την σύλληψή του όσο και για την άρνηση του δικαστηρίου να επιτρέψει την συμμετοχή του στη διαδικασία.

Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες και η πρέσβης της Ελλάδας Κωνσταντίνα Καμίτση, η οποία χαρακτήρισε την απουσία του Μπελέρη «μεγάλο πλήγμα στο κράτος δικαίου και το τεκμήριο της αθωότητας».

Όπως ανέφερε «θα ήταν μεγάλη οπισθοδρόμηση της προσπάθειας που κάνει η Αλβανία για την ένταξη της στην ΕΕ να χάσει το δικαίωμα άσκησης των καθηκόντων του ένας δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος στον οποίο ούτε καν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, δεν έχει δικαστεί, ούτε καταδικαστεί. Η ΕΕ είναι πάνω απ’ όλα κοινότητα αξιών, αυτές τις αξίες πρέπει να σέβεται και να εφαρμόζει κάθε χώρα που θέλει να γίνει μέλος της».

Δεδομένου ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ελέγχει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ο νέος πρόεδρος του συμβουλίου ανήκει και εκείνος στο κόμμα του Έντι Ράμα.

Όσα έγιναν στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δ.Σ., που προήδρευσε στη συνέχεια της συνεδρίασης, αρνήθηκε να αναγνώσει ενημερωτικό έγγραφο που παρουσίασε η υπεράσπιση Μπελέρη και στο οποίο αναφέρονταν οι λόγοι απουσίας του νέου δημάρχου.

Από την πλευρά του ο Φρέντι Μπελέρης έδωσε στη δημοσιότητα χαιρετισμό προς τους δημοτικούς συμβούλους και τους κατοίκους της Χειμάρρας.

Μεταξύ των άλλων, χαρακτηρίζει παράνομη τη σύλληψή του και άδικη την 45ήμερη μέχρι τώρα προφυλάκιση. Θεωρεί την παρεμπόδιση για να μετάσχει σήμερα στην ορκωμοσία προσπάθεια αλλοτρίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Σημειώνει, παρά ταύτα, ότι πιστεύει «στη δύναμη της αλήθειας, της καλοσύνης και της αρετής».

«Σ΄ αυτή τη δοκιμασία», αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν θα υπάρχει σταύρωση. Η μάχη, προσθέτει, θα δοθεί και θα κερδηθεί». Επί της ευκαιρίας καλεί τους υποστηρικτές του να δείξουν υπομονή, πίστη στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Καλεί, τέλος, τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν για την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία δήμαρχος παραμένει ο απερχόμενος Γιώργος Γκόρο, που υποστηρίχθηκε από το Σοσιαλιστικό Κομμα του κ.Έντι Ράμα και ηττήθηκε από τον Μπελέρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share