Δένδιας: Να μην αμφισβητηθεί την προεκλογική περίοδο η εθνική συνεννόηση στην εξωτερική πολιτική

Author

Categories

Share

“Στον κοινωνικό κορμό του Ελληνισμού υπάρχουν διακριτές οι ουλές του εθνικού διχασμού και είναι καίρια προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην αμφισβητηθεί, κατά την προεκλογική περίοδο, η εθνική συνεννόηση σε βασικές γραμμές άσκησης της εξωτερικής μας πολιτικής και επειδή θεωρούμε, νομίζω όλοι, ότι η ομόνοια δεν είναι ένα πολυτελές απόκτημα, αλλά μία απαραίτητη προϋπόθεση για την εθνική μας επιβίωση”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα “Η Ελλάδα παράγοντας ισχύος και σταθερότητας στη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο”.

Ο κ. Δένδιας παρουσίασε τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “η Ελλάδα θα συνεχίσει και να μεγαλώνει και να ψηλώνει τα χρόνια που έρχονται”. Αναφέρθηκε στο δικό του έργο στο υπουργείο Εξωτερικών και ανέφερε τα εξής στοιχεία: Έχει πραγματοποιήσει 244 επισκέψεις και περισσότερες από 300 συναντήσεις σε 81 χώρες. Έχει συναντηθεί με 112 ομολόγους του και με 19 από αυτούς ήταν η πρώτη φορά για Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Έχει υπογράψει 321 διεθνείς συμφωνίες και, όπως είπε, είναι οι περισσότερες στην ιστορία της χώρας. Έχει διανύσει αποστάσεις 1.108.000 χιλιομέτρων στον αέρα και χαριτολογώντας σχολίασε πως είναι σαν να ταξίδεψε τρεις φορές στο φεγγάρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, την επίσκεψη του στη γειτονική χώρα και το κλίμα που διαμορφώθηκε με την άμεση βοήθεια της Ελλάδας και σημείωσε: “Η θερμότητα της υποδοχής που μου επιφύλαξαν όχι μόνο οι Τούρκοι επίσημοι, οι υπουργοί, ο από πολλά χρόνια γνωστός και φίλος μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά, κυρίως, οι πρόσφατα πληγέντες από τον εγκέλαδο και πενθούντες άνθρωποι, με έπεισε βαθιά για τη δυνατότητα των δύο κοινωνιών και των δύο λαών να πορευτούν μαζί σε ένα ειρηνικό, σταθερό, βέβαιο μέλλον. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι μέσα από την εγκαρδιότητα θα προκύψει ένα ασφαλέστερο μέλλον. Όμως, για την Ελλάδα υπάρχουν βασικές κατευθυντήριες αξίες: Η εδαφική ακεραιότητα, το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, ο διάλογος”.

Η εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Δένδια, έγινε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης και τη διοργάνωσε ο Όμιλος Πολιτικού Προβληματισμού “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”.

Εκτός από τον υπουργό, τον λόγο πήρε ο βουλευτής της Ν.Δ και πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος τόνισε πως “ο κ. Δένδιας, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υλοποιεί μια εξωτερική πολιτική που είχαμε πολλά χρόνια να συναντήσουμε στην πατρίδα μας”.

Όσο για το κλίμα που διαμορφώθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά τους σεισμούς στη γειτονική χώρα, την άμεση ελληνική βοήθεια και το ταξίδι του κ. Δένδια στις πληγείσες περιοχές μαζί με τον Τούρκο ομόλογο του, ευχήθηκε “να είναι η απαρχή μιας νέας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share