Διπλωματικές πηγές: Η «Γαλάζια Πατρίδα», οι παραβιάσεις στο Αιγαίο έφτασαν ως τη γερμανική Βουλή

Author

Categories

Share

Η παραβατική συμπεριφορά που δείχνει η Τουρκία προς την Ελλάδα έφτασε μέχρι και την Βουλή της Γερμανίας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Για «καυτά» ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έγινε εκτενής αναφορά κατά την πρώτη ανάγνωση δυο ψηφισμάτων κατά της πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στη γείτονα.

Τις προτάσεις τα δυο ψηφίσματα σχετικά με την ανάκληση της αδειοδότησης εξαγωγής των έξι υποβρυχίων και γενικότερα τη διακοπή των γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία έχουν καταθέσει στη Βουλή της Γερμανίας οι «Πράσινοι» και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke).

Click4more Βρετανία: Στήριξη των ελληνικών θέσεων για το Κυπριακό – Έθεσε το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα ο Δένδιας

Η πρώτη συζήτηση στη Bundestag για το θέμα έγινε στις 29 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, κατά τη συζήτηση, η εισηγήτρια των Πρασίνων Katja Keul έκανε άμεση αναφορά στο δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, αλλά και στις εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Ακόμη, ο βουλευτής των Πρασίνων, αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις Μάνουελ Σαραζίν (Manuel Sarazzin), ανέφερε στην ίδια συνεδρίαση, ότι η υλοποίηση της εξαγωγής των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών.

Η εισηγήτρια του κόμματος Die Linke, Σεβίμ Νταγκντελέν (Sevim Dagdelen), από πλευράς της, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παράνομες ενέργειες στην Κύπρο (“άνοιγμα” Βαρωσίων), τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν η κριτική εναντίον της Τουρκίας εστιαζόταν σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας (παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φυλακίσεις αντιφρονούντων, Κουρδικό), πλέον βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της κριτικής οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Λιβύη, Συρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ), όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Click4more Γερμανίδα υπ. Άμυνας για ελληνοτουρκικά: Να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση στη Μεσόγειο

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος CDU/CSU Κλαους Πίτερ Γουίλις (Klaus-Peter Willisch) παραδέχθηκε ότι εάν η απόφαση για την έγκριση άδειας εξαγωγής των υποβρυχίων ήταν να δοθεί σήμερα θα ήταν διαφορετική, παραδεχόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τελευταία επίσκεψη του στο Βερολίνο, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε συναντήσει στελέχη των Πρασίνων, μεταξύ των οποίων και τον κ. Σαραζίν, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, συμπεριλαμβανομένης της κας Νταγκντελέν. Στις επαφές αυτές είχε θέσει, μεταξύ άλλων, και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share