ΕΕ για Oruc Reis: Η στάση της Τουρκίας αξιολογείται καθημερινά – Αναμένουμε να μην προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες

Author

Categories

Share

«Ό,τι συμβαίνει από τον Ιούνιο μέχρι τώρα σχετικά με την Τουρκία, αξιολογείται καθημερινά». Αυτό ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, κληθείς να σχολιάσει τη νέα τουρκική NAVTEX και τις έρευνες του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Κομισιόν αναμένει από την Τουρκία «ότι οι ενέργειές της προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα παραμείνουν εποικοδομητικές, δεν θα είναι μονομερείς και θα βασίζονται στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Ο Πίτερ Στάνο εξήγησε ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ξεκάθαρα τι προσδοκούν από την Τουρκία.

«Τότε είχαν καλωσορίσει την αποκλιμάκωση, τονίζοντας τη σημασία για βιώσιμη αποκλιμάκωση», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Η ΕΕ και τα κράτη – μέλη παρακολουθούν την κατάσταση στενά. Αν χρειαστεί θα ξανασυζητήσουν το ζήτημα της συνολικής σχέσης με την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει την τελική αξιολόγηση όταν έρθει η ώρα. Ό,τι συμβαίνει από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, καθημερινά αξιολογείται», προσέθεσε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθεί το θέμα της Τουρκίας στην ατζέντα του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Σε κάθε περίπτωση, είπε, «τα κράτη – μέλη συζητούν τακτικά το ζήτημα σε διάφορα επίπεδα».

Στην Άγκυρα η Ευρωπαία Επίτροπος για το μεταναστευτικό

Την ώρα που – κατά τον Πίτερ Στάνο – η ΕΕ «αξιολογεί καθημερινά» την στάση της Τουρκίας, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον επισκέπτεται την Άγκυρα για να ξεκινήσει ο «διάλογος υψηλού επιπέδου» με την Άγκυρα σε θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και τα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας που επηρεάζουν την ΕΕ και την Τουρκία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share