«Εφιάλτης πριν τα Χριστούγεννα» για Μπόρις Τζόνσον: Bρετανικά ΜΜΕ για τη βαριά εκλογική ήττα του

Author

Categories

Share

Ταπεινωτικό χαρακτηρίζει η πλειοψηφία των βρετανικών εφημερίδων το αποτέλεσμα για τον Μπόρις Τζόνσον στη συμπληρωματική εκλογή στο Σρόπσερ. Εδώ και σχεδόν διακόσια χρόνια ήταν το προπύργιο των Τόρις στην κεντρική Αγγλία.

Η εκλογική αναμέτρηση στο Σρόπσερ είχε λάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Μπόρις Τζόνσον, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή των βουλευτών της πλειοψηφίας έπειτα από σειρά κρίσεων και σκανδάλων που «ροκανίζουν» το κύρος και την εξουσία του.

«Εφιάλτης πριν από τα Χριστούγεννα», «Ταπεινωτική Ήττα», «Αποτέλεσμα Σοκ», μερικά από τα πλέον χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα των βρετανικών ΜΜΕ εφημερίδες για τη συντριβή του Βρετανού Πρωθυπουργού στο άλλοτε «προπύργιο» των Τόρις από τον 19ο αιώνα!

Οι ψηφοφόροι απηύδησαν από την έλλειψη αξιοπρέπειας του Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε η νικήτρια των εκλογών, υποψήφια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Χέλεν Μόργκαν, που απέσπασε το 47% των ψήφων. «Η χώρα μας κραυγάζει αναζητώντας ηγεσία. Μπόρις Τζόνσον, δεν είσαι ηγέτης».

Για τη συντηρητική Telegraph, το αποτέλεσμα σοκ αποτελεί ταπείνωση για τον Μπόρις Τζόνσον.

«Η καταστροφική κατάρρευση της υποστήριξης προς τους Συντηρητικούς (…) θα τρομοκρατήσει πολλούς συντηρητικούς βουλευτές και κινδυνεύει να εγείρει ερωτήματα για το μέλλον του Τζόνσον», προειδοποιεί η εφημερίδα The Guardian.

«Το αποτέλεσμα αυξάνει την πίεση στον Πρωθυπουργό, που έχει ήδη περάσει επώδυνες εβδομάδες στο Γουέστμινστερ», γράφουν οι Times.

Για την Daily Mail, ο Μπόρις Τζόνσον ζει έναν «εφιάλτη πριν από τα Χριστούγεννα» και η εκλογική ήττα αποκαλύπτει «υψηλό επίπεδο της δημόσιας οργής κατά του Πρωθυπουργού».

«Αν ο Πρωθυπουργός αποτύχει, τότε ο Πρωθυπουργός φεύγει»

«Οι ψηφοφόροι του Βόρειου Σρόπσερ απηύδησαν», παραδέχθηκε στο SkyNews ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Όλιβερ Ντάουντεν. «Πιστεύω ότι ήθελαν να μας στείλουν ένα μήνυμα και εμείς το ακούσαμε δυνατά και καθαρά».

«Πρέπει να αντιμετωπισθεί ως δημοψήφισμα για τις επιδόσεις του Πρωθυπουργού», δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής, Ρότζερ Γκέιλ, επικριτής του Μπόρις Τζόνσον, στο BBC.

«Το Συντηρητικό Κόμμα έχει τη φήμη ότι δεν κρατά αιχμαλώτους. Αν ο πρωθυπουργός αποτύχει, τότε ο πρωθυπουργός φεύγει».

Η συμπληρωματική εκλογή για την έδρα του Νορθ Σρόπσερ προκλήθηκε από την παραίτηση του συντηρητικού βουλευτή, Όουεν Πάτερσον που αναγκάσθηκε σε παραίτηση για υπόθεση σύγκρουσης συμφερόντων. Για να καλύψει τον βουλευτή του και να αποφύγει την παραίτηση, ο Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε ατόπημα, προσπαθώντας να τροποποιήσει τους πειθαρχικούς κανόνες. Και αυτό προστέθηκε σε μία σειρά σκανδάλων και κρίσεων που βομβαρδίζουν τον πρωθυπουργό εδώ και εβδομάδες.

Επιπλέον, ο βρετανικός Τύπος δημοσίευσε φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον να φιλοξενεί, περιστοιχισμένος από τους συνεργάτες του, χριστουγεννιάτικο κουίζ στην Ντάουνινγκ Στριτ, επιδεικνύοντας επίμονη περιφρόνηση των περιοριστικών μέτρων, την ώρα που η κυβέρνηση είχε καλέσει τους Βρετανούς να περιορίσουν δραματικά τις κοινωνικές τους επαφές.

Οι Βρετανοί του προσάπτουν επίσης γιορτή που οργάνωσε στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 18 Δεκεμβρίου 2020, όταν οι ίδιοι είχαν στερηθεί κάθε κοινωνική εκδήλωση λόγω της πανδημίας. Και το βίντεο που εμφανίζει τους συνεργάτες του να αστειεύονται σχετικά με το «χριστουγεννιάτικο πάρτι» έριξε λάδι στην φωτιά.

Τα εν σειρά αυτά σκάνδαλα που συνδέονται με τα περιοριστικά μέτρα πλήττουν την αξιοπιστία του ακριβώς την στιγμή που βρίσκεται στην ανάγκη να εφαρμόσει νέα σειρά μέτρων . Και προστίθενται στις κατηγορίες για διαφθορά, οι οποίες ανοίγουν ενδεχομένως τον δρόμο για κατάθεση πρόταση μομφής στο Συντηρητικό Κόμμα κατά του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανεκλήθη στη τάξη για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ και η εκλογική επιτροπή επέβαλε στο κόμμα του πρόστιμο για παράλειψη δήλωσης του συνολικού ποσού της ιδιωτικής χορηγίας που έλαβε για να πληρώσει τις εργασίες ανακαίνισης.

Την Πέμπτη, σε ένα ακόμη ηχηρό πλήγμα στην αξιοπιστία του, ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε την εξέγερση 98 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος στην ψηφοφορία για την εισαγωγή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας και αναγκάσθηκε να στηριχθεί στις ψήφους του Εργατικού Κόμματος για να επιτύχει την έγκριση των κυβερνητικών μέτρων.

Βαθιά λαϊκή δυσαρέσκεια

Οι Bρετανοί ψηφοφόροι χρησιμοποιούν συχνά τις συμπληρωματικές εκλογές για να τιμωρήσουν το κυβερνών κόμμα. Αλλά οι διαστάσεις της νίκης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο Σρόπσερ δείχνουν βαθιά λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης Τζόνσον.

Ο Μπόρις Τζόνσον διατηρεί ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την σαρωτική του νίκη στις εκλογές του 2019 με την υπόσχεση «να υλοποιήσει το Brexit», που ένωσε τις παραδοσιακές συντηρητικές ψήφους με τις ψήφους άλλων πολιτικών χώρων.

Το Νορθ Σρόπσερ ήταν μία ακραιφνώς συντηρητική υπέρ του Brexit αγγλική αγροτική περιφέρεια. Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν σήμερα ότι η βαριά ήττα θα υπονομεύσει περαιτέρω το κύρος του Μπόρις Τζόνσον απέναντι στους βουλευτές του, δεδομένου ότι πολλοί ήδη βρίσκονται σε ανοικτή «στάση» κατά των περιοριστικών μέτρων.

Η διατύπωση πρότασης μομφής χρειάζεται την υπογραφή 54 βουλευτών των Τόρις. Προς το παρόν, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο κίνδυνος δεν είναι επικείμενος, καθώς πολλοί από τους επικριτές του καλούν τον Μπόρις Τζόνσον «να βελτιωθεί», αλλά όχι ακόμη «να φύγει».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Τόρις βρίσκονται πλέον ξεκάθαρα πίσω από το Εργατικό Κόμμα. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2024.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share