Έφθασε στην Πολωνία ο Τζο Μπάιντεν – Απειλές στην Ρωσία για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων

Author

Categories

Share

Το αεροσκάφος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προσγειώθηκε την Παρασκευή, 25.03.2022, στο Ζέσουφ, στην Πολωνία, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Τις πρώτες ώρες της διήμερης επίσκεψής του στην Πολωνία, ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν σταθμεύσει σε αυτήν την πόλη, προτού μεταβεί στη Βαρσοβία για συνομιλίες με Πολωνούς ηγέτες και μια επίσκεψη σε ένα κέντρο υποδοχής Ουκρανών προσφύγων, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

Νωρίτερα και «καθ’ οδόν» προς την Πολωνία, ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν είναι πιθανό η Ρωσία επιχειρήσει να βομβαρδίσει τα κονβόι που μεταφέρουν προμήθειες στην Ουκρανία μέσω κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος απάντησε: «Κάνουμε έναν πιθανό σχεδιασμό για την πιθανότητα η Ρωσία να επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ σε αυτό το πλαίσιο, ή οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο. Και ο Πρόεδρος ήταν όσο ξεκάθαρος θα μπορούσε να είναι για την ετοιμότητά του να απαντήσει αποφασιστικά μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ αν η Ρωσία επιτεθεί».

Επίσης, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Air Force One είπε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της χώρας θα μπορούσαν να επιβάλλουν και νέες κυρώσεις για να τιμωρήσουν την Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ούτε λόγος για χημικά

Οι ΗΠΑ «δεν προτίθενται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα όποιες συνθήκες κι αν συντρέχουν», δηλαδή ακόμη κι αν η Ρωσία κάνει χρήση αυτών στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε επίσης ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, κατά την ίδια ενημέρωση.

Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τους δημοσιογράφους, προειδοποίησε, εντούτοις, ότι η Μόσχα θα πληρώσει «ένα πολύ υψηλό αντίτιμο», στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, αποσαφηνίζοντας τις δηλώσεις μία ημέρα πριν του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που υποσχέθηκε μια «απάντηση» σε ένα τέτοιο σενάριο, όμως παραμένοντας ασαφής σχετικά με τη «φύση» μιας τέτοιας απάντησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share