Εισαγγελική έρευνα για 26.000 υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία – Ρώσος ο πρώτος που φυλακίστηκε

Author

Categories

Share

Η Δικαιοσύνη στην Ουκρανία ερευνά σχεδόν 26.000 υποθέσεις ύποπτων εγκλημάτων πολέμου. Δεκατρείς υποθέσεις έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια και έχουν εκδοθεί επτά ετυμηγορίες, είπε ο αρμόδιος γενικός εισαγγελέας.

Τον περασμένο Μάιο, ένας 21χρονος αιχμάλωτος Ρώσος στρατιώτης έγινε το πρώτο άτομο που καταδικάστηκε σε δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός άοπλου αμάχου.

Σήμερα το Κίεβο διερευνά σχεδόν 26.000 ύποπτες υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από την 24η Φεβρουαρίου και έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 135 άτομα, δήλωσε στο Reuters ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας αρμόδιος για εγκλήματα πολέμου.

Από τους κατηγορουμένους, περίπου 15 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση στην Ουκρανία και οι υπόλοιποι 120 παραμένουν ελεύθεροι, δήλωσε ο Γιούρι Μπιλουσόφ, επικεφαλής του τμήματος εγκλημάτων πολέμου του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, σε συνέντευξή του στο Κίεβο.

Δεκατρείς υποθέσεις έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια και έχουν εκδοθεί επτά ετυμηγορίες, είπε.

«Ορισμένες φορές μας ρωτούν γιατί διώκουμε τέτοιους… χαμηλόβαθμους αξιωματικούς. Απλά επειδή έχουν παρουσία εδώ… Αν στρατηγοί ήταν εδώ φυσικά και μπορούσαμε να τους συλλάβουμε, σίγουρα θα διώκαμε στρατηγούς», είπε ο Μπιλούσοφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share