Εισβολή στην Ουκρανία: Επτά ρωσικές τράπεζες αποκλείονται από το SWIFT

Author

Categories

Share

Επτά τράπεζες από τη Ρωσία αποκλείονται από το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, SWIFT, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των κυρώσεών της για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στις εν λόγω αποκλεισμένες τράπεζες από τη Ρωσία θα δοθεί προθεσμία 10 ημερών για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω του SWIFT, ανήκουν, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσίας, η VTB, καθώς και οι Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazban, Bank Rossiya, Sovkomank και VEB.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, οι οι δημόσιες τράπεζες τελούσαν ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων και όπως διευκρίνισε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο επελέγησαν βάσει των διασυνδέσεών τους με το ρωσικό κράτος.

«Όλες αυτές οι τράπεζες που περιλάβαμε στον κατάλογο για το SWIFT (…) βασίζονται όλες στη διασύνδεσή τους με το κράτος και την έμμεση διασύνδεσή τους με την πολεμική προσπάθεια. Δεν επιβάλαμε καθολική απαγόρευση σε όλο το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και η Gazprombank δεν περιλήφθηκαν στον κατάλογο επειδή είναι οι κύριοι δίαυλοι για τις πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, που οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αγοράζουν παρά τη σύγκρουση.

Σε ό,τι αφορά την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι δεν είναι δυνατό απλώς να επιτραπούν οι συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια και να αποκλεισθούν άλλες, καθώς το SWIFT δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε τύπους πληρωμών. Πρόσθεσε, όμως, πως σε βάρος αυτών των δύο τραπεζών έχουν ωστόσο επιβληθεί άλλα μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share