Ελλάδα και ΕΕ ξεπέρασαν το στόχο μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου το διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου

Author

Categories

Share

Μειώθηκε κατά 20,1% η κατανάλωση φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ στο διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα (20.12.2022) η Eurostat, συγκρίνοντας τον μέσο όρο της αντίστοιχης περιόδου τα τελευταία 15 χρόνια.

Ειδικότερα, το ποσοστό μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ για το διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου είναι πάνω από τον στόχο του 15% που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες (για την περίοδο Αυγούστου 2022-Μαρτίου 2023).

Επειδή έχουν μειωθεί δραστικά οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στα τέλη Ιουλίου να περιορίσουν σε εθελοντική βάση την κατανάλωση από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Ο στόχος ήταν να μειωθεί η κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Έτσι, από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο η κατανάλωση μειώθηκε «στις περισσότερες χώρες μέλη» ανέφερε η Eurostat.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία δεν ανέλυσε τους λόγους αυτής της μείωσης, η οποία θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από το ιδιαίτερα ήπιο φθινόπωρο στην Ευρώπη, τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι καταναλωτές ή ακόμη και τη μείωση της παραγωγής σε ορισμένες βιομηχανίες.

Η Ελλάδα ξεπέρασε τον στόχο του 15%

Σε 18 από τις χώρες η κατανάλωση μειώθηκε πάνω από τον στόχο του 15%. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη Φινλανδία (52,7%), τη Λετονία (43,2%) και τη Λιθουανία (41,6%). Η Ελλάδα ξεπέρασε επίσης στον στόχο του 15%.

Έξι χώρες μείωσαν την κατανάλωση, χωρίς όμως να φτάσουν τον στόχο: Ιρλανδία, Ισπανία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ιταλία και Σλοβενία. Αντιθέτως, σε δύο χώρες, η κατανάλωση αυξήθηκε, στη Μάλτα κατά 7,1% και στη Σλοβακία κατά 2,6%.

Η Eurostat υπογράμμισε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ παραμένει από τον Ιανουάριο κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share