Επίσκεψη – έκπληξη της Τζιλ Μπάιντεν στην Ουκρανία για τη Γιορτή της Μητέρας

Author

Categories

Share

Επίσκεψη – έκπληξη πραγματοποίησε στην Ουκρανία, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, η οποία συναντήθηκε με την Ουκρανή ομόλογό της, Ολένα Ζελένσκα, σε ένα σχολείο κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία και δήλωσε πως είναι σημαντικό να βρεθεί στην εμπόλεμη περιοχή στη Γιορτή της Μητέρας.

«Ήθελα να κάνω επίσκεψη για τη Γιορτή της Μητέρας. Σκέφτηκα πως ήταν σημαντικό να δείξω στο λαό της Ουκρανίας αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η Τζιλ Μπάιντεν ενώπιον δημοσιογράφων, διαβεβαιώνοντας πως «ο αμερικανικός λαός βρίσκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Η επίσκεψή της στην Ουκρανία είχε κρατηθεί μυστική έως την τελευταία στιγμή. Η Τζιλ Μπάιντεν βρισκόταν στη Σλοβακία αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ άλλων για να συναντήσει οικογένειες Ουκρανών προσφύγων.

Η Τζιλ Μπάιντεν και Ολένα Ζελένσκα αγκαλιάστηκαν και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ προσέφερε ένα μπουκέτο λουλούδια στη σύζυγο του Ουκρανού προέδρου.

Είναι η πρώτη φορά που η Ζελένσκα εμφανίζεται δημοσίως από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο γυναίκες είχαν ανταλλάξει μηνύματα τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ήθελα να έρθω για τη Γιορτή της Μητέρας» είπε η Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, που ήταν παρόντες μόλις ξεκίνησε η συνάντηση, σε μια μικρή τάξη ενός σχολείου που έχει μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Η Ζελένσκα της απάντησε στα ουκρανικά, με τις δηλώσεις της να μεταφράζονται από έναν διερμηνέα. «Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια πολύ θαρραλέα πράξη σας», είπε.

«Διότι κατανοούμε τι χρειάζεται προκειμένου η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έρθει εδώ, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου όπου στρατιωτικές επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα καθημερινά, όπου οι σειρήνες της αεράμυνας ηχούν καθημερινά, ακόμα και σήμερα», συμπλήρωσε η Ζελένσκα.

Η συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των δύο γυναικών διήρκησε περίπου μία ώρα, προτού συναντηθούν με παιδιά πρόσφυγες. Στη συνέχεια, η Τζιλ Μπάιντεν αποχώρησε προς τα σύνορα με τη Σλοβακία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share