Επισπεύδονται οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ με το νέο ψηφιακό έργο

Author

Categories

Share

Τον ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή “στέλνει” το έργο με τίτλο “Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛ.Γ.Α.” το οποίο υπεγράφη σήμερα παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, και του διευθύνοντος συμβούλου της “Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε” Σταύρου Ασθενίδη, στα γραφεία του ασφαλιστικού οργανισμού.

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω έργου ανέρχεται σε 1.850.000 ευρώ, εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του ΕΛΓΑ, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ.

Στόχος του είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που έχουν υποστεί ζημιές.

Το έργο προβλέπει ανάπτυξη λογισμικού σε πλάνο τριετίας με την πιλοτική εφαρμογή να προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του 2021. Οι εκτιμητές του οργανισμού θα ενισχυθούν με τάμπλετ και φορητούς υπολογιστές και θα κάνουν επιτόπου αποτίμηση των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο σε πραγματικό χρόνο, με τα δεδομένα να αποστέλλονται άμεσα στην κεντρική υπηρεσία προς επεξεργασία.

Για «ένα αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον» έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην τελετή υπογραφής του έργου σημειώνοντας πως με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας παρέχεται η «δυνατότητα, της κατά το δυνατόν ταχύτερης και επιτόπιας, με ακρίβεια και δικαιοσύνη, εκτίμησης των ζημιών, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο».

Παράλληλα ο κ. Λιβανός σημείωσε πως φέτος θα καταβληθούν στον ασφαλιστικό οργανισμό περί τα 30 εκατ. ευρώ «για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, ούτως ώστε το σύνολο της εισπραττόμενης ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς να καταβληθεί για αποζημιώσεις».

Υπογράμμισε πως εντός του 2021 «ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει σε μια πληρωμή, σε μία δόση, στο ακέραιο, στο 100%, τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για πρώτη φορά, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι αποζημιώσεις καταβάλλονταν τμηματικώς και η ταλαιπωρία ήταν δεδομένη».

«Θέλουμε τα έργα μας να είναι περισσότερα από τα λόγια» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος λέγοντας ότι οργανισμός απλώνει ένα πλέγμα προστασίας για την παραγωγική διαδικασία προσφέροντας αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.

Στην τελετή υπογραφής του έργου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή και Γιάννης Οικονόμου, ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Νίκος Δούκας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share