ΕΠΟ – Λευτέρης Αυγενάκης: Νέος πόλεμος ανακοινώσεων

Author

Categories

Share

Η ΕΠΟ έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και με νέα ανακοίνωση την ίδια ημέρα (2/3) επιτίθεται εκ νέου στον υφυπουργό.

Είναι η απάντηση στο χαρακτηρισμό -εκ μέρους κύκλων του υφυπουργείου Αθλητισμού- «μνημείο ανοησίας» στην αρχική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Επανερχόμενη στο θέμα, η ΕΠΟ κατηγορεί τον Λευτέρη Αυγενάκη «για πραξικοπηματικές μεθόδους παραβίασης του καταστατικού της» και κάνει λόγο για χαρακτηρισμούς «γκαιμπελίστικου τύπου, που ουδόλως μας αγγίζουν»!

Η ανακοίνωση:

«Η “εκτίμηση” του κ. Λευτέρη Αυγενάκη για τον κόσμο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου είναι γνωστή και εκπεφρασμένη δημόσια από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Κατά συνέπεια, οι σημερινοί χαρακτηρισμοί για τους παράγοντες και τα στελέχη της ΕΠΟ, στην επίσημη ενημέρωση της ΓΓΑ προς τα ΜΜΕ, δεν αποτελούν παρά φτηνές, παλαιομοδίτικες, γκαιμπελίστικου τύπου, δημόσιες συμπεριφορές που ουδόλως μας αγγίζουν. Τις έχουμε άλλωστε παρακολουθήσει και στην περίπτωση άλλων αθλητικών ομοσπονδιών.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, λοιπόν:

1. Η επίμαχη διάταξη ΔΕΝ υπάρχει στην παράγραφο 6 του άρθρου 22 του Ν.2725/1999 γιατί απλά η αρχική διάταξη του άρθρου 22 έχει 5 παραγράφους!
2. Η διάταξη εισήχθη στην παράγραφο 9 του άρθρου 73 του Ν.3057/2002.
3. Η ισχύς της ανεστάλη με την παράγραφο 12 του άρθρου 29 του Ν.3479/2006 (Νόμος Ορφανού, μετά την παρέμβαση της FIFA).
4. Η διάταξη επανήλθε με την παράγραφο 1 του άρθρου 30 του Ν.4726/2020, τις παρεμβάσεις του οποίου, στο αυτοδιοίκητο, κατήγγειλε στις FIFA και UEFA η ΕΠΟ με την από 27 Οκτωβρίου 2020 επιστολή της.
5. Στην απάντησή τους προς την ΕΠΟ την 4η Δεκεμβρίου 2020, την οποία υπογράφουν οι κκ Ματίας Γκράφστομ (αναπλ. Γενικός Γραμματέας της FIFA) και Κέβιν Λαμούρ (αναπλ. Γενικός Γραμματέρας της UEFA), και η οποία σας κοινοποιήθηκε αμέσως από την ΕΠΟ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ρητά:

II. Εκτελεστική Επιτροπή ΕΠΟ
“Ο νόμος ορίζει ότι οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (ΟΔΠΕ) και της Ομοσπονδίας Προπονητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (ΟΠΠΕ) έχουν το δικαίωμα να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, χωρίς δικαίωμα ψήφου».
Το δικαίωμα συμμετοχής στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ παρέχεται αποκλειστικά και μόνο στα μέλη που μνημονεύονται υπό άρθρο 33 παρ. 1 του Καταστατικού της ΕΠΟ. Παρά το ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ δύναται να αποφασίσει να προσκαλέσει τρίτους προκειμένου να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις της σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 5 του Καταστατικού της ΕΠΟ, η συμμετοχή τρίτων δεν πρέπει να επιβάλλεται από εξωτερικούς παράγοντες, ήτοι μέσω του Νόμου. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση στην ολιστική μελέτη των FIFA/UEFA, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι σημαντικοί εμπλεκόμενοι φορείς του ποδοσφαίρου εκπροσωπούνται με ισορροπημένο και επαρκή τρόπο στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τη σημασία της ίσης εκπροσώπησης των φύλων στο ποδόσφαιρο. Μολαταύτα, οποιεσδήποτε τέτοιες αλλαγές στο Καταστατικό της ΕΠΟ πρέπει εν τέλει να εγκριθούν από τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ.”
Τούτων δοθέντων, εύκολα γίνονται αντιληπτά δύο στοιχεία στο πανελλήνιο και διεθνώς:
1. ο πραγματικός λόγος που η ΕΠΟ δεν συμπεριελήφθη στους 14 φορείς που θα τοποθετηθούν επί του νέου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής,
και το κυριότερο:
2. ποιοι είναι πραγματικά “ακατάλληλοι” για τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν κι εκθέτουν καθημερινά με την άγνοια και την περιφρόνηση προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της την Ελληνική Πολιτεία».

Η απάντηση του Υφυπουργείου Αθλητισμού

Το υφυπουργείο Αθλητισμού απάντησε στη νέα ανακοίνωση της ΕΠΟ κατά του Λευτέρη Αυγενάκη, υπογραμμίζοντας ότι «αντί να σιωπήσουν, να ντραπούν και να ζητήσουν συγγνώμη για την πρωτοφανή γκάφα τους να μπερδέψουν διάταξη που έχει ψηφιστεί πριν από 20 χρόνια, νομίζοντας ότι εισάγεται σήμερα στο αθλητικό σχέδιο νόμου, ψεύδονται κιόλας».

Παράλληλα παραθέτει το σχετικό ΦΕΚ για τον νόμο 4726 (Σεπτέμβριος του 2020), «όπου στο άρθρο 7, παρ. 6 αναφέρεται αυτολεξεί ότι “Για τη σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της, ακόμη κι αν παρεκκλίνουν του παρόντος”».

Αναλυτικά:

«Ο κατήφορος της εναπομείνουσας διοίκησης της ΕΠΟ δεν έχει τελειωμό.
Αντί να σιωπήσουν, να ντραπούν και να ζητήσουν συγγνώμη για την πρωτοφανή γκάφα τους να μπερδέψουν διάταξη που έχει ψηφιστεί πριν από 20 χρόνια, νομίζοντας ότι εισάγεται σήμερα στο αθλητικό σχέδιο νόμου, ψεύδονται κιόλας:

Παρατίθεται το σχετικό ΦΕΚ για τον νόμο 4726 (Σεπτέμβριος του 2020), όπου στο άρθρο 7, παρ. 6 αναφέρεται αυτολεξεί ότι «Για τη σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της, ακόμη κι αν παρεκκλίνουν του παρόντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share