Ευρωπαίος αξιωματούχος απαντά στην εξοργισμένη Τουρκία: Υπάρχουν προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Author

Categories

Share

Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για την ΕΕ και θα προσπαθήσουμε να έχουμε όσο πιο θετική σχέση γίνεται, αλλά «την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή γι’ αυτό είναι στην Στρατηγική Πυξίδα» ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερωτηθείς για την αντίδραση της Άγκυρας σχετικά με την παράγραφο που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι «προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι το οποίο είναι κοντά, μία ήδη συμφωνημένη γλώσσα από Συνόδους Κορυφής ή Συμβούλια Υπουργών. Αυτό που υπάρχει στην παράγραφο που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι το οποίο ήδη έχει ειπωθεί από το Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια».

Τόνισε επίσης ότι «είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε μία ισχυρή σχέση με την Τουρκία, η οποία είναι πολύ σημαντική χώρα για εμάς και να προσπαθήσουμε να έχουμε εποικοδομητική, όσο πιο θετική σχέση γίνεται με αυτή τη χώρα. Αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή και γι’αυτό είναι στην Πυξίδα».

Στην οργισμένη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφορικά με το τελικό κείμενο της “Στρατηγικής Πυξίδας” της ΕΕ που εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, “συμπεραίνει” ότι το κείμενο υπαγορεύτηκε -όπως αναφέρει η ανακοίνωση- από τα δύο μέλη της ΕΕ που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, και επιμένουν να αρνούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, υπονοώντας την Ελλάδα και την Κύπρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share