Γαλλία: Ιστορικό ρεκόρ για τον πληθωρισμό στη χώρα

Author

Categories

Share

Πολύ πάνω από το αναμενόμενο επιταχύνθηκε στη Γαλλία ο πληθωρισμός για τον Φεβρουάριο πράγμα που σημαίνει ότι διατηρήθηκε η πίεση στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την καταπολέμηση των αυξήσεων των τιμών.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 7,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας την ισχυρότερη άνοδο για τη Γαλλία στην Ιστορία της ευρωζώνης. Η στατιστική υπηρεσία Insee είχε αρχικά αναφέρει αύξηση 7,2%.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ έχει στόχο να υλοποιήσει την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, αλλά οι μετέπειτα κινήσεις της είναι λιγότερο σίγουρες, πολύ περισσότερο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που ταρακούνησε τις διεθνείς αγορές.

Ο πληθωρισμός αποτελεί τον μεγάλο βραχνά για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς συμπίπτει με την προσπάθειά του να προωθήσει μια αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού.

Η στατιστική υπηρεσία Insee ανέφερε στην έκθεσή της σήμερα Τετάρτη ότι τα τρόφιμα, οι υπηρεσίες και τα μεταποιημένα αγαθά ήταν οι κύριοι συντελεστές στις αυξήσεις των τιμών σε ετήσια βάση, ενώ οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους επιβραδύνθηκαν. Το μέτρο του δομικού πληθωρισμού – που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και το οποίο παρακολουθούν στενά οι κεντρικοί τραπεζίτες – έφτασε στο 6,1% τον Φεβρουάριο από 5,6% τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share