Game of Thrones στην Ιορδανία: «Ο Χάμζα συνωμοτούσε με ξένες δυνάμεις, ετοιμαζόταν να το σκάσει»

Author

Categories

Share

Ένα θρίλερ σε εξέλιξη και τον κόσμο να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ιορδανία. Σύλληψη και η ανάκριση του Χάμζα μπιν Χουσέιν, αδερφού του βασιλιά Αμπντάλα είναι ένα από τα κορυφαία θέματα διεθνώς.

Ο άλλοτε πρίγκιπας διάδοχος της Ιορδανίας αποκάλυψε αργά το βράδυ του Σαββάτου (03.04.2021) πως έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κατηγορούμενος πως συνωμοτούσε για να υπονομεύσει «την ασφάλεια και τη σταθερότητα» του βασιλείου.

Ο Χάμζα είναι ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Χουσέιν, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 1999 και της Αμερικανίδας συζύγου του, της βασίλισσας Νουρ, κατά κόσμο Λίζας Χάλαμπι.

Όταν ο Αμπντάλα έγινε βασιλιάς της Ιορδανίας, μετά τον θάνατο του πατέρα του Χουσέιν, ονόμασε τον Χάμζα πρίγκιπα διάδοχο, κατά την επιθυμία του πατέρα τους. Όμως, το 2004 του στέρησε τον τίτλο, δίνοντάς τον στον πρεσβύτερο γιο του, που ονομάζεται επίσης Χουσέιν.

«Συνεργαζόταν με ξένες δυνάμεις»

Ο ετεροθαλής αδερφός του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας συνεργαζόταν με ξένες δυνάμεις, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, Άιμαν Σαφάντι.

Συνεργαζόταν με “ξένα μέρη” σε μια συνωμοσία με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και βρισκόταν στο μικροσκόπιο των αρχών εδώ και κάποιο καιρό, υποστήριξε ο Σαφάντι.

Οι αρχές υπέκλεψαν επικοινωνίες μεταξύ του Χάμζα και ξένων παραγόντων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που στόχευαν στην υπονόμευση της ασφάλειας της Ιορδανίας, είπε ο Σαφάντι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Μεταξύ των επικοινωνιών που παρακολούθησαν, περιλαμβάνεται μία όπου μια υπηρεσία πληροφοριών ξένης χώρας ήλθε σε επαφή με τη σύζυγο του πρίγκιπα Χάμζα προκειμένου να οργανώσει τη φυγή από την Ιορδανία του ζευγαριού με αεροπλάνο, ανέφερε.

«Οι αρχικές έρευνες αποκάλυψαν ότι αυτές οι δραστηριότητες και κινήσεις είχαν φθάσει σε ένα επίπεδο στο οποίο επηρέαζαν άμεσα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα, όμως η μεγαλειότητά του αποφάσισε ότι ήταν καλύτερο να μιλήσει απευθείας με τον πρίγκιπα Χάμζα, να το διαχειριστεί αυτό εντός της οικογένειας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης», σημείωσε.

Επιπλέον, δύο αξιωματούχοι σε θέσεις ευθύνης συνεργάστηκαν με τον πρίγκιπα Χάμζα με στόχο την υπονόμευση του βασιλείου. Όπως ανακοίνωσε ο Άιμαν Σαφάντι, τα δύο αυτά πρόσωπα, όπως και 14-16 άλλοι άνθρωποι συνελήφθησαν.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο επικεφαλής του γραφείου του πρίγκιπα Χάμζα, ο Γιάσερ Ματζάλι, ο Μπάσεμ Ιμπραήμ Αουαντάλα, πρώην υπουργός Οικονομικών και σύμβουλος του παλατιού και ο Χάσαν μπιν Ζαΐντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Στήριξη από τη μητέρα του

Η χήρα του εκλιπόντος βασιλιά της Ιορδανίας υπερασπίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, τον γιο της, τον πρώην πρίγκιπα διάδοχο Χάμζα μπιν Χουσέιν.

Η βασίλισσα Νουρ, η χήρα του εκλιπόντος βασιλιά Χουσέιν, διαβεβαίωσε ότι οι κατηγορίες των αρχών σε βάρος του γιου της αποτελούν «συκοφαντία». «Προσεύχομαι η αλήθεια και η δικαιοσύνη να υπερισχύσουν για όλα τα αθώα θύματα αυτής της κακοήθους συκοφαντίας», έγραψε στο Twitter. «Ο Θεός να τους κρατά ασφαλείς».

Οι γειτονικές χώρες της Ιορδανίας και οι σύμμαχοί της εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τον βασιλιά Αμπντάλα για τα μέτρα ασφαλείας στο βασίλειο, έναν σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ. Στο πλευρό του δηλώνει και η Ελλάδα.

Το video

Το θρίλερ ξεκίνησε όταν ο πρίγκιπας Χάμζα κατήγγειλε, σε ένα βίντεο, ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον κράτηση και του ζητήθηκε να μείνει στο σπίτι και να μην επικοινωνήσει με κανέναν.

Σε βίντεο που έστειλε στο BBC δικηγόρος του, ο Χάμζα δηλώνει ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου πήγε το πρωί στο σπίτι του και τον ενημέρωσε ότι «δεν του επιτρέπεται να βγαίνει έξω» και να επικοινωνεί με άλλους ή να συναντάται μαζί τους.

Αρνήθηκε ότι πήρε μέρος σε συνωμοσία και τόνισε ότι «δεν είναι υπεύθυνος για την επιδείνωση της διακυβέρνησης, της διαφθοράς και της ανικανότητας» των αρχών στη χώρα του.

«Δεν πήρα μέρος σε καμιά συνωμοσία, ούτε είμαι μέλος καμιάς κακόβουλης οργάνωσης», υποστήριξε ο Χάμζα στο βίντεο, στο οποίο εκφράζεται στα αγγλικά, εκφράζοντας τη λύπη του διότι δεν είναι πλέον δυνατό, κατ’ αυτόν, να εκφράζει τη γνώμη του ή να ασκεί κριτική στις αρχές «χωρίς να εκφοβίζεται, να καταδιώκεται ή να απειλείται».

Οι άνθρωποι που ασκούν την εξουσία στο χασεμιτικό βασίλειο θεωρούν πως «τα προσωπικά τους συμφέροντα, τα οικονομικά τους συμφέροντα, η διαφθορά τους έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη ζωή, την αξιοπρέπεια και το μέλλον των δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν εδώ», κατήγγειλε ο πρίγκιπας Χάμζα.

«Δυστυχώς, αυτή η χώρα έχει βουλιάξει στη διαφθορά, τον νεποτισμό και την κακοδιοίκηση, με αποτέλεσμα την εξανέμιση ή την απώλεια κάθε ελπίδας», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ιορδανικού επιτελείου, στρατηγός Γιούσεφ Χουνέιτι, διέψευσε ότι ο πρώην πρίγκιπας διάδοχος έχει συλληφθεί, ωστόσο επιβεβαίωσε πως ζητήθηκε από τον Χάμζα «να σταματήσει δραστηριότητες οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να τρωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια του βασιλείου».

Πηγή: newsit.gr

Author

Share