Γενς Στόλτενμπεργκ προς Τουρκία: Εγκρίνετε τωρα την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Author

Categories

Share

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να εγκρίνει «τώρα» την Φινλανδία και την Σουηδία προκειμένου να ενταχθούν άμεσα στην συμμαχία.

“Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι καιρός τώρα να επικυρώσετε την ένταξη ταυτόχρονα της Φινλανδίας και της Σουηδίας”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που πήγε στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη της Συμμαχίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, είχε αναφερθεί την Τρίτη (14.02.2023) για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας πριν από τη Σουηδία στη Συμμαχία.

Δήλωσε ωστόσο πως επιδιώκει να εξασφαλίσει «το ταχύτερο δυνατό» τις τελευταίες επικυρώσεις της Τουρκίας και της Ουγγαρίας για τις δύο χώρες.

Σενάριο για ξεχωριστή είσοδο της Φινλανδίας από την Σουηδία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας χωρίς εκείνη της Σουηδίας την οποία εξακολουθεί να μπλοκάρει η Άγκυρα.

“Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να πούμε πως η Σουηδία έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο συμφωνίας” που υπογράφτηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να “αποτιμήσει τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ξεχωριστά από εκείνην της Σουηδίας”.

Η Τουρκία κατηγορεί μεταξύ άλλων τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε μαχητές και υποστηρικτές των Κούρδων τους οποίους χαρακτηρίζει “τρομοκράτες”, κυρίως εκείνους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι ηγέτες των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ έλαβαν την απόφαση να προσκαλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν μέλη της Συμμαχίας στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2022.

Τριάντα χώρες υπέγραψαν τα πρωτόκολλα ένταξης και 28 τα επικύρωσαν. Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία τους.

Η απόφαση τον Ιανουάριο των σουηδικών αρχών να επιτρέψουν μια διαδήλωση μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, στη διάρκεια της οποίας κάηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας που σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις αναβάλλοντας μια τριμερή συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει 40 κοντέινερ και 20.000 αντίσκηνα για τη στέγαση των σεισμοπαθών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share