Γεωργιάδης: Από Δευτέρα και για 9 μήνες επιδοτούνται τα κόκκινα και τα πράσινα δάνεια

Author

Categories

Share

Για τα αναδρομικά, “κόκκινα” δάνεια και τα ελληνοτουρκικά μίλησε στο mega ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους στους συνταξιούχους και κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία διάθεση να απαντήσει στο ΣΥΡΙΖΑ περί αναδρομικών.

«Ο κ. Τσίπρας ήταν 5,5 χρόνια πρωθυπουργός, αν ήθελε να δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους θα τα είχε δώσει», σημείωσε συγκεκριμένα.

Για να συμπληρώσει: «Η απόφαση μιλάει για τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις, μόνο για όσους είχαν προσφύγει. Αν εφαρμόσουμε λοιπόν κατά γράμμα την απόφαση του ΣτΕ, το ποσό που πρέπει να πληρωθεί είναι πολύ μικρό. Η απόφαση του πρωθυπουργού προσπαθεί να σταθμίσει από τη μία μια δικαστική απόφαση, και από την άλλη να μην τιναχθεί στον αερά ο προϋπολογισμός της χώρας». Ενώ ανέφερε ότι η καταβολή τους θα γίνει πλησίον των εορτών.

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε οτι “για τους επόμενους εννέα μήνες το κράτος θα πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος τη δόσης των κόκκινων και των πράσινων δανείων των δανειοληπτών για δάνεια Α’ κατοικίας, ώστε να έχει ο κόσμος άπλετο χρόνο να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του υπό τις νέες συνθήκες και μετά να αναλάβουν την πληρωμή των υποχρεώσεών τους».

Από τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλουν τις αιτήσεις οι δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό για την επιδότηση των δόσεων των δανείων τους με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

«Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα. Από Δευτέρα και για εννέα μήνες επιδοτούνται τα κόκκινα και τα πράσινα δάνεια», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης που κατέστησε σαφές ότι δεν γνωρίζει τι θα γίνει μετά το 9μηνο «γιατί δεν ξέρουμε ποια θα είναι και η εξέλιξη των πραγμάτων».

Ερωτηθείς για το φόβο ενός νέου γενικευμένου lockdown τόνισε χαρακτηριστικά πως: «αυτό που ζήσαμε τον Απρίλιο και τον Μάρτιο δεν πρόκειται να υπάρξει, διότι ο λόγος που υπήρξε τότε ήταν να δώσουμε χρόνο στο δημόσιο σύστημα υγείας να οργανωθεί, πλέον είμαστε πανέτοιμοι, προσλήψεις έγιναν, κρεβάτια στα νοσοκομεία έχουμε, ομάδα ταχείας επέμβασης στον ΕΟΔΥ έχουμε, οι πολίτες είναι πλέον πιο ενήμεροι, δεν νομίζω πως θα υπάρξει ανάγκη γενικευμένου lockdown»

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και η ψύχραιμη αντιμετώπιση από την Ελλάδα

«Η ιδέα ότι η Τουρκία σταμάτησε να προκαλεί δεν υπάρχει, έχει μακροπρόθεσμους στόχους. Όσον αφορά την πρόσφατη ελληνοτουρκική λύση, η κυβέρνηση παίρνει άριστα. Η Τουρκία έκανε πίσω. Είχαμε σημαντική αναβάθμιση της υπερασπίσης των ελληνικών θέσεων από τους συμμάχους μας.

Ήμουν παρών στον Λευκό Οίκο και άκουσα τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο Τραμπ, δεν άφησε κανένα περιθώριο για το τι θα γίνει αν η Τουρκία αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν θέλουμε πόλεμο, δεν θέλουμε σύγκρουση αλλά η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι αν αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα θα γίνουν τα πάντα».

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι είναι ανυπόστατα όσα ακούγονται, ότι η Ελλάδα πέτυχε την οπισθοχώρηση της Τουρκίας, με την παραχώρηση εφ’ όλης της ύλης διαλόγου. Δεν αναγνωρίζουμε καμία άλλη διαφορά, το μοναδικό θέμα για συζήτηση με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα».

Ενώ εν συνεχεία με έντονο ύφος, υπογράμμισε ότι ο Καλίν θα ήταν καλό να «σκάσει, γιατί Έλληνες είμαστε και δεν θα κάνουμε πίσω, υπερασπιζόμαστε την ελληνική ιστορία».

Πηγή: newsit.gr

Author

Share