Η Αυστρία θα συντονίσει την διανομή 651.000 εμβολίων στα Δυτικά Βαλκάνια

Author

Categories

Share

Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συντονίσει τη διανομή 651.000 δόσεων εμβολίων των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού σε έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων ως τον Αύγουστο στο πλαίσιο του σχεδίου της ΕΕ να προσφέρει βοήθεια σε γειτονικές χώρες και την Αφρική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδιά της για τον μηχανισμό μοιράσματος των εμβολίων κατά της covid-19 τον Ιανουάριο. Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή για τα δυτικά Βαλκάνια και ότι μετά τις πρώτες αυτές δόσεις ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Επιτυχία στην Σερβία, έλλειψη εμβολίων σε άλλες χώρες

Η Σερβία έχει μια από τις ταχύτερες εμβολιαστικές εκστρατείες κατά της cοvid-19 στην Ευρώπη, όμως άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων που δεν ανήκουν στην ΕΕ σημειώνουν μικρότερη επιτυχία. Στη Βοσνία η έλλειψη εμβολίων κατά της covid-19 προκάλεσε διαδηλώσεις.

“Με αυτή την πρωτοβουλία δείχνουμε ότι δεν αφήνουμε την περιοχή πίσω”, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, καθώς η χώρα έχει στενούς δεσμούς με τα Βαλκάνια.

Η Αυστρία έχει διαπραγματευθεί συμφωνίες μεταξύ των Pfizer/BioNTech και των χωρών που θα λάβουν τα εμβόλια, εξήγησε το υπουργείο Εξωτερικών. Η Βιένη θα προσφέρει μια χρηματοδοτική γέφυρα 11 εκατ. ευρώ, αν και τα εμβόλια κατά της covid-19 θα πληρωθούν από τους ευρωπαϊκούς πόρους για τις υποψήφιες και πιθανές υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Το πρόγραμμα αυτό “δεν συνδέεται με την παροχή εμβολίων εδώ στην Αυστρία και σε άλλες χώρες της ΕΕ”, διευκρίνισε ο Σάλενμπεργκ, καθώς η αυστριακή κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την αυξανόμενη αγανάκτηση των πολιτών για τους βραδείς ρυθμούς της εμβολιαστικής εκστρατείας.

“Οι δόσεις αυτές δεν προέρχονται από το εθνικό μας απόθεμα. Αυτές είναι δόσεις τις οποίες η ΕΕ διασφάλισε από την αρχή συγκεκριμένα για να τις προωθήσει στους εταίρους της”, τόνισε.

Οι δόσεις αυτές των εμβολίων κατά της covid-19 θα αρχίσουν να διανέμονται από τις αρχές Μαΐου στις χώρες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Η Βοσνία θα λάβει τα περισσότερα εμβόλια, 214.000 δόσεις και θα ακολουθήσουν Αλβανία με 145.000 και Βόρεια Μακεδονία με 119.000. Η Σερβία θα λάβει μόνο 36.000 δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share