Η ΕΕ συνεχίζει να κινητοποιεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες της Τουρκίας και της Συρίας μετά τον σεισμό

Author

Categories

Share

Η ΕΕ κινητοποιεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια τόσο για τη Συρία όσο και για την Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τις δύο χώρες, ενώ οι χώρες συνεχίζουν να εργάζονται σε όλα τα μέτωπα για τη διοχέτευση έκτακτης βοήθειας.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Τουρκία, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε στη χθεσινή τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινητοποιήσει πρόσθετη υποστήριξη και θα ανταποκριθεί στο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια μετά τον σεισμό.

Ήδη 21 κράτη μέλη της ΕΕ και τρία συμμετέχοντα κράτη στον UCPM έχουν προσφέρει συνολικά 38 ομάδες – Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία, μαζί με την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Συνολικά, 1.652 διασώστες και 105 σκύλοι αναζήτησης έχουν προσφερθεί από ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοχετεύει επίσης βοήθεια από 12 κράτη μέλη της ΕΕ για είδη καταφυγίου έκτακτης ανάγκης και παρέχει Μονάδες Αρωγής από το αποθεματικό rescEU που φιλοξενεί η Σουηδία, καθώς και χιλιάδες σκηνές που φιλοξενεί η Ρουμανία για να αναπτυχθούν στην Τουρκία.

Η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

Όσον αφορά τη Συρία, η ευρωπαϊκή ικανότητα ανθρωπιστικής αντίδρασης παρέχει ταχεία ανακούφιση στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό. Τα αποθέματα της ΕΕ στην Ιταλία και το Ντουμπάι έχουν κινητοποιηθεί για να παραδοθούν προμήθειες έκτακτης ανάγκης. Περιλαμβάνονται είδη όπως χειμερινές σκηνές, θερμάστρες, κουβέρτες, νερό, καθώς και πακέτα που έχουν σχέση με την υγιεινή.

Η βοήθεια θα διανεμηθεί τόσο σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση μαζί με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), όσο και σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση στη βορειοδυτική Συρία σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Επιπλέον, η Επιτροπή εξετάζει ευκαιρίες για μια προσέγγιση Team Europe, συνεργαζόμενη με τα κράτη μέλη για την κινητοποίηση ειδών καταφυγίου από τα αποθέματά τους.

Επιπλέον, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (UCPM), 10 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Νορβηγία) έχουν προσφέρει χιλιάδες σκηνές, κουβέρτες, υπνόσακους, στρώματα, κρεβάτια, γεννήτριες, θερμάστρες, φάρμακα, είδη διατροφής, χειμερινά ρούχα, μάσκες και πολλά άλλα στον συριακό λαό.

Δύο αξιωματούχοι των συνδέσμου του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ERCC) θα αναπτυχθούν σήμερα στη Βηρυτό για να υποστηρίξουν τον συντονισμό της εισερχόμενης βοήθειας της ΕΕ για τη Συρία.

Αυτό προστίθεται σε ένα επιπλέον αρχικό ποσό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας για την κάλυψη των πιο επειγουσών αναγκών, όπως μετρητά για καταφύγια και είδη που δεν είναι τρόφιμα, νερό, ό,τι έχει σχέση με την υγεία, την έρευνα και την διάσωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share