Η Ουκρανία καταδικάζει την «παράνομη κράτηση» του διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τους Ρώσους

Author

Categories

Share

Η Ουκρανία καταδίκασε σήμερα «την παράνομη κράτηση» του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του Ιχόρ Μουράσοφ, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή (30.09.2022) από τη Ρωσία. «Αυτό το έγκλημα αποτελεί μία νέα πράξη κρατικής τρομοκρατίας και σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τόνισε το Κίεβο.

Σε ανακοίνωσή του «το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την παράνομη κράτηση» του Ιχόρ Μουράσοφ, διευθυντή του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, ο οποίος βρίσκεται από τις 4 Μαρτίου υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. «Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένου του ΟΗΕ, του ΔΟΑΕ και της G7, να λάβουν επίσης αποφασιστικά μέτρα», πρόσθετε η ανακοίνωση για τη σύλληψη του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, από δυνάμεις της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της Energoatom Πέτρο Κοτίν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι ο Μουράσοφ συνελήφθη ενώ μετέβαινε από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στην πόλη Ενερχοντάρ χθες, Παρασκευή (30.09.2022), γύρω στις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). «Υποχρεώθηκε να βγει από το αυτοκίνητο και, με δεμένα τα μάτια του, οδηγήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση», έγραψε ο Κοτίν στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο Ιχόρ Μουράσοφ «έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για την πυρηνική ασφάλεια» του σταθμού και η κράτησή του «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιχειρήσεων του μεγαλύτερου σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας και της Ευρώπης», τόνισε ο Κοτίν.

Από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε σήμερα (01.10.2022) ότι ο Μουράσοφ συνελήφθη για να ανακριθεί. «Ο ΔΟΑΕ ζήτησε διευκρινίσεις από τις ρωσικές αρχές και ενημερώθηκε ότι ο γενικός διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια συνελήφθη προσωρινά για να απαντήσει σε ερωτήσεις», επεσήμανε εκπρόσωπος του Οργανισμού χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share