Η Ρωσία έχει εκτελέσει 77 πολίτες που συνελήφθησαν αυθαίρετα σε ουκρανικά εδάφη υπό την κατοχή της

Author

Categories

Share

Από την εισβολή των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 77 εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες πολιτών που συνελήφθησαν αυθαίρετα από τις αρχές της Μόσχας στα ουκρανικά εδάφη που έχει θέσει υπό την κατοχή της, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα (27.6.2023) στη δημοσιότητα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατέγραψε επίσης 864 περιπτώσεις αυθαίρετων κρατήσεων Ουκρανών και μίλησε και για βασανιστήρια αναφέροντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, οι δυνάμεις της τάξης και οι σωφρονιστικές αρχές επιδόθηκαν σε γενικευμένη χρήση βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης σε βάρος αμάχων που κρατούνταν».

Η έκθεση αυτή, που συντάχθηκε από το γραφείο της Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ουκρανία και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Γενεύη, αφορά στην περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, που άρχισε η εισβολή, ως τις 23 Μαΐου του 2023.

Η έκθεση καταγράφει συνολικά πάνω από 900 περιπτώσεις αυθαίρετων συλλήψεων πολιτών, σε εδάφη της Ουκρανίας που ελέγχει η Ρωσία μεταξύ των οποίων βρίσκονταν παιδιά και ηλικιωμένοι. «Στην μεγάλη πλειονότητά τους αυτές έγιναν από την Ρωσική Ομοσπονδία», διευκρινίζεται στην έκθεση.

Αυθαίρετες συλλήψεις και βασανισμοί και από την Ουκρανία

Στην ουκρανική πλευρά, η Αρμοστεία «κατέγραψε 75 περιπτώσεις αυθαίρετων συλλήψεων από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, κυρίως ανθρώπων που ήταν ύποπτοι για εγκλήματα που συνδέονται με την σύγκρουση».

«Σημαντικό ποσοστό αυτών των περιπτώσεων κατέχουν επίσης οι αναγκαστικές εξαφανίσεις, που διαπράχθηκαν κυρίως από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας», επισημαίνεται στην έκθεση.

«Πάνω από τους μισούς από αυτούς που συνελήφθησαν αυθαίρετα βασανίστηκαν ή υπέστησαν κακομεταχείριση από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. Αυτό συνέβη κατά την ανάκρισή τους, εν γένει αμέσως μετά τη σύλληψή τους», προστίθεται στην έκθεση.

Τα πορίσματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στηρίχθηκαν σε 1.136 μαρτυρίες που δόθηκαν από θύματα, αυτόπτες μάρτυρες κι άλλα πρόσωπα, 274 επιτόπιες επισκέψεις και 70 επισκέψεις σε επίσημους τόπους κράτησης που διαχειρίζονται οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες παρείχαν «εντελώς ελεύθερη, αλλά εμπιστευτικού χαρακτήρα, πρόσβαση σε όλους τους επίσημους τόπους κράτησης και στους κρατούμενους, με μία εξαίρεση».

Οι ρωσικές αρχές δεν επέτρεψαν καμία πρόσβαση παρά τα αιτήματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share