«Η Βάγκνερ δεν στρατολογεί πλέον φυλακισμένους για την Ουκρανία» λέει ο ιδρυτής της

Author

Categories

Share

Ο ιδρυτής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε πως η εταιρεία έχει πάψει πλέον να στρατολογεί σε φυλακές για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η στρατολόγηση φυλακισμένων από την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ έχει σταματήσει τελείως», ανέφερε ο Πριγκόζιν όταν του ζητήθηκε μέσω social media σχόλιο για την αποστολή μισθοφόρων στην Ουκρανία.

«Εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας προς αυτούς που δουλεύουν για εμάς τώρα», πρόσθεσε.

Η Βάγκνερ φέρεται να άρχισε να στρατολογεί εγκλείστους στο γιγαντιαίο σύστημα φυλακών της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2022, με τον Πριγκόζιν  να προσφέρει σε καταδικασμένους χάρες εάν επιβιώσουν για έξι μήνες στην Ουκρανία.

Η εταιρεία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για το πόσοι κατάδικοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις της.

Ωστόσο, στοιχεία της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο έδειξαν πως ο πληθυσμός των κρατουμένων μειώθηκε κατά 20.000 και πλέον την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωσή του την τελευταία δεκαετία και πλέον.

Τον Δεκέμβριο, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, μετέδιδε ότι η Βάγκνερ έχει αναπτύξει 40.000 κατάδικους στην ουκρανική επικράτεια, ότι με άλλα λόγια ποινικοί είναι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της που συμμετέχει στον πόλεμο.

Η Βάγκνερ τους τελευταίους μήνες διαδραματίζει ολοένα πιο κεντρικό ρόλο στη σύρραξη. Η εταιρεία χαρακτηρίζεται αιχμή του δόρατος στη μάχη για τη Μπαχμούτ, στην περιφέρεια Ντόνετσκ που προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις εδώ και μήνες. Ο Πριγκόζιν εξάλλου ανακοίνωσε πρώτος την 11η Ιανουαρίου την κατάληψη της κοντινής Σολεντάρ.

Ο Πριγκόζιν ειναι επιχειρηματίας του κλάδου της τροφοδοσίας και της εστίασης, και είχε φυλακιστεί και ο ίδιος για εννιά χρόνια τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς είχε καταδικαστεί για κλοπές, απάτες και παρακίνηση εφήβων σε εγκληματικές ενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share