Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Μπόνους έως και 2.200 ευρώ για παραστατικά από επαγγελματίες της «κόκκινης ζώνης»

Author

Categories

Share

«Λίρα εκατό» μπορεί να αποδειχθούν για τους φορολογούμενους, αποδείξεις που θα συγκεντρώσουν από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται δικηγόροι, αρχιτέκτονες, κομμώτριες, κουρείς, ταξί, καθαριστήρια, φωτογράφους, γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλοι επαγγελματίες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της φοροδιαφυγής.

Προϋπόθεση βέβαια η πληρωμή να γίνει με ηλεκτρονικό χρήμα (πιστωτική, χρεωστική κάρτα ή ebanking). Η μείωση του φόρου θα μπορεί να φτάσει έως τις 2.200 ευρώ για όσους το εισόδημα υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, ενώ για όσους το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα είναι περί τα 450 ευρώ.

Η ολοκληρωμένη λίστα με τα επαγγέλματα που θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογούμενους που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές είναι πλέον θέμα ημερών. Το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν έτοιμη τη σχετική υπουργική απόφαση με τις αλλαγές στο καθεστώς των ηλεκτρονικών αποδείξεων που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η νέα ρύθμιση ισχύει για τέσσερα χρόνια. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2025 και προβλέπει ότι από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δικηγόροι, αρχιτέκτονες, κομμωτήρια, κουρεία, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Τι θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι

Οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τις υπηρεσίες από τους επαγγελματίες που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν έκπτωση φόρου:

  • έως 450 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα τους είναι μέχρι 10.000 ευρώ,

  • έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ,

  • έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ,

  • έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και

  • έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Ιατρικές δαπάνες

Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Για παράδειγμα απόδειξη 150 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 300 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share