ΗΠΑ: Το Άρκανσας επικύρωσε σχεδόν απόλυτη απαγόρευση της άμβλωσης – Με μία μόνο εξαίρεση

Author

Categories

Share

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Άρκανσας επικύρωσε την Τρίτη νόμο ο οποίος απαγορεύει την άμβλωση ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, με την ελπίδα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα ακυρώσει την απόφασή του με την οποία επιτράπηκαν οι αμβλώσεις σε όλη τη χώρα. Ο νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο και ήδη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. 

Η μοναδική εξαίρεση που προβλέπεται στον νόμο που επικυρώθηκε στην πολιτεία, την οποία διαπερνά ο Μισισιπής και είναι γνωστή για τον χριστιανικό συντηρητισμό της, είναι οι περιπτώσεις που απαιτείται να γίνει άμβλωση για «να σωθεί η ζωή της μητέρας», διευκρίνισε ο κυβερνήτης του Άρκανσας, ο Έισα Χάτσινσον. Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης διαβεβαίωσε πως επικύρωσε τον νόμο λόγω των «ειλικρινών του πεποιθήσεων», επειδή εναντιώνεται στην άμβλωση βάσει αρχών.

Η ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των αστικών και ατομικών δικαιωμάτων ACLU ξεκαθάρισε εκ των προτέρων ότι θα τον αμφισβητήσει στη δικαιοσύνη. Η άμβλωση συνεχίζει να διχάζει βαθιά τους Αμερικανούς, με την αντίσταση σε αυτή να παραμένει σφοδρή, ιδίως στις τάξεις των πιο θρησκόληπτων. Εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, συντηρητικές πολιτείες του νότου και του κεντρικού τμήματος της χώρας έχουν πολλαπλασιάσει συντονισμένα τους νόμους που περιορίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση, επιβάλλοντας για παράδειγμα οι διάδρομοι που οδηγούν στα χειρουργεία όπου γίνονται αμβλώσεις να έχουν συγκεκριμένο πλάτος, ώστε να αναγκαστούν πολλές κλινικές να κλείσουν.

Με τον νόμο στο Άρκανσας, οι πολέμιοι των αμβλώσεων ελπίζουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αναγκαστεί να ακυρώσει την ιστορική απόφαση που είχε λάβει το 1973, όταν ανακήρυξε ότι όλες οι Αμερικανίδες έχουν δικαίωμα στην άμβλωση. Αυτό θα επέτρεπε να κάνει σε κάθε πολιτεία να εφαρμόζει τη δική της πολιτική, κάτι που οδηγούσε σε περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων ως προς το ζήτημα αυτό από περιοχή σε περιοχή.

«Σκοπός του νόμου αυτού είναι να προετοιμάσει το έδαφος ώστε το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει την ισχύουσα απόφασή του», επιβεβαίωσε χωρίς περιστροφές ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Άρκανσας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η ισορρροπία ισχύος μεταστράφηκε αποφασιστικά προς τα δεξιά μετά τον διορισμό από τον Ντόναλντ Τραμπ συντηρητικής δικάστριας λίγες ημέρες πριν από την ήττα του στις προεδρικές εκλογές.

Ο νόμος που επικυρώθηκε στο Άρκανσο θα είναι ο αυστηρότερος στις ΗΠΑ εάν δεν αναιρεθεί δια της δικαστικής οδού. Πάει ακόμα πιο μακριά από τη νομοθεσία στη Νότια Καρολίνα, που απαγορεύει τέτοιες επεμβάσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης.

Η Αλαμπάμα επίσης πέρασε πρόσφατα εξαιρετικά σκληρό νόμο για τις αμβλώσεις, μετατρέποντας σε ποινικό αδίκημα την τέλεση τέτοιων επεμβάσεων από τους γιατρούς. Όμως ο νόμος αυτός καταρρίφθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

«Κυβερνήτη Χάτσινσον: Θα σας δούμε στο δικαστήριο», ανέφερε το παράρτημα της ACLU στο Άρκανσο μέσω Twitter.

Ο Planned Parenthood, οργανισμός υγείας ο οποίος προσφέρει επεμβάσεις εθελοντικής διακοπής της κύησης, στηλίτευσε τον νόμο που εγκρίθηκε στην πολιτεία, κρίνοντας ότι οι αρχές θα όφειλαν να δίνουν αυτή την περίοδο την έμφαση στην αντίδραση στην πανδημία του νέου κορονοϊού και στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share