«Ιστορικής σημασίας» για τον Ερντογάν οι εκλογές της 14ης Μάϊου, γράφει το Politico

Author

Categories

Share

Τεράστιας ιστορικής σημασίας θα είναι για τον πρόεδρος της Τουρκίας οι εκλογές της 14ης Μαΐου, αφού συμπίπτουν με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του κοσμικού κράτους και της δημοκρατίας του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να καταργήσει.

Εάν κερδίσει ο Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν, «θα έχει τη δυνατότητα να βάλει ακόμη περισσότερο τη σφραγίδα του στην τροχιά της γεωστρατηγικής σημασίας χώρας των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων», γράφει σε άρθρο του το Politico.

«H ψηφοφορία της 14ης Μαΐου αναμένεται να είναι η πιο έντονη κούρσα στην 20ετή διακυβέρνηση του Ερντογάν – καθώς η χώρα παλεύει με χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης, αλλά και τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού» αναφέρει.

Ο Ερντογάν θα έχει πολιτικό αντίπαλο τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου – τον «Τούρκο Γκάντι» όπως είναι το παρατσούκλι του – και ο οποίος έχει προβάδισμα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Όμως ο Ερντογάν «είναι ένας σκληραγωγημένος μαχητής των εκλογών, ο οποίος έχει την πλήρη ισχύ του κράτους και των θεσμών του» γράφει το Politico.

Αν κερδίσει ο Ερντογάν θα πιέσει προς ένα ολοένα και πιο θρησκευτικά συντηρητικό μοντέλο

Η Δύση φοβάται ότι αν νικήσει ο Ερντογάν «θα πιέσει προς ένα ολοένα και πιο θρησκευτικά συντηρητικό μοντέλο, με τις μεγαλύτερες πολιτικές εξουσίες να επικεντρώνονται γύρω από εκείνον».

Αυτός που θα εκλεγεί, θα καθορίσει τον ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, τη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία, τη μεταναστευτική πολιτική, τον ρόλο της Άγκυρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και το πώς χειρίζεται τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η αντιπολίτευση της Τουρκίας – δηλαδή ο Κιλιντσάρογλου – είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να ξεπαγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες βρίσκοντα σε αδιέξοδο από το 2018 λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης της χώρας, εισάγοντας φιλελευθεροποιητικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης και την αποπολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος» γράφει το Politico.

Όμως, «ακόμη και υπό μια νέα κυβέρνηση, το έργο της επανέναρξης των συνομιλιών για την ένταξη στην ΕΕ είναι δύσκολο καθώς το αντιδυτικό αίσθημα στην Τουρκία είναι πολύ ισχυρό σε όλο το πολιτικό φάσμα», υποστήριξε ο Βολφάνγκο Πικόλι, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνου Teneo στο Politico.

Αναφορικά με το ΝΑΤΟ μετά τη Φιλανδία, η αντιπολίτευση δεσμεύεται να τερματίσει το τουρκικό βέτο για την ένταξη και της Σουηδίας άμεσα, ακόμα και στην ετήσια συγκέντρωση της συμμαχίας στις 11 Ιουλίου.

Σημειώνει ότι η Τουρκία έχει εντείνει την επιθετική της ρητορική κατά της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, με τον Ερντογάν να προειδοποιεί μάλιστα ότι ένας πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει την Αθήνα.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι η άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινότητας στους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια δημιούργησαν ένα νέο σκηνικό για τις διμερείς σχέσεις.

Σημαντικές οι εκλογές για τις δυο χώρες

«Και οι δύο χώρες θα έχουν εκλογές και έτσι, αυτό θα ανοίξει έναν νέο ορίζοντα μπροστά και στις δύο χώρες», δήλωσε ο Ουνάλ Τσεβικόζ, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κιλιτσντάρογλου.

«Η προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στα διμερή τους προβλήματα [στο Αιγαίο], θα διευκολύνει τον συντονισμό για την αντιμετώπιση των άλλων προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο, όπως διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα και την εξερεύνηση ενέργειας», είπε.

Σχετικά με την την Κύπρο, ο Τσεβίκοζ είπε ότι είναι σημαντικό η Αθήνα και η Άγκυρα να μην παρέμβουν στην εσωτερική πολιτική της Κύπρου και «θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους δύο λαούς του νησιού να δουν τα προβλήματά τους διμερώς».

Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και ο EastMed είναι θεμελιώδεις για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και δεν θα αλλάξουν πολλά με μια άλλη κυβέρνηση. Η διαφορά θα είναι περισσότερο ύφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share