Ιταλία: Έρχεται ξηρασία μετά από έναν ακόμα άνυδρο χειμώνα – «Στέγνωσαν» οι Άλπεις

Author

Categories

Share

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την Ιταλία. Οι εβδομάδες χειμώνα χωρίς βροχές έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μία ακόμα ξηρασία.

Μάλιστα, οι Άλπεις στην Ιταλία έχουν δεχθεί λιγότερο από το μισό του συνηθισμένου όγκου χιονιού, σύμφωνα με επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Επιπλέον, τα ποτάμια και οι λίμνες της χώρας υποφέρουν από σοβαρή λειψυδρία, όπως ανέφερε η περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente, με την προσοχή να στρέφεται στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας.

Ο Πάδος, το μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι της Ιταλίας, που διαρρέει τη χώρα από τις Άλπεις στα βορειοδυτικά έως την Αδριατική, έχει 61% λιγότερο νερό από το συνηθισμένο αυτή την εποχή του χρόνου, σύμφωνα με την οργάνωση αυτή.

Πέρυσι τον Ιούλιο, η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις περιοχές γύρω από τον Πάδο, που αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο της αγροτικής παραγωγής της χώρας και βίωσαν τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.

«Είμαστε σε μια κατάσταση λειψυδρίας που κλιμακώνεται από τον χειμώνα του 2020-2021», δήλωσε ο Μασιμιλιάνο Πάσκουι, περιβαλλοντολόγος από το ιταλικό επιστημονικό ινστιτούτο CNR, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.

«Πρέπει να ανακτήσουμε 500 χιλιοστόμετρα στις βορειοδυτικές περιοχές: χρειαζόμαστε 50 ημέρες βροχοπτώσεων», πρόσθεσε.

Τα επίπεδα των υδάτων στη λίμνη Γκάρντα στη βόρεια Ιταλία έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ένας χερσαίος διάδρομος μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να πάει με τα πόδια στο μικρό νησάκι Σαν Μπιάτζο της λίμνης.

Τις τελευταίες 15 ημέρες στη δυτική Ευρώπη κυριαρχεί αντικυκλώνας με αποτέλεσμα να επικρατούν ήπιες θερμοκρασίες που κανονικά καταγράφονται στο τέλος της άνοιξης. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά ωστόσο, τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι απαραίτητες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στις Άλπεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share