Ιταλία: Περιφέρειες κατά Κόντε – Δεν θέλουν άνοιγμα σχολείων στις 7 Ιανουαρίου

Author

Categories

Share

Σε κόντρα βρίσκεται η κυβέρνηση με την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ιταλία αναφορικά με την επιστροφή των μαθητών του λυκείου στις σχολικές αίθουσες.

Χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να γυρίσει το 50% των μαθητών των κλασικών και πρακτικών λυκείων και των τεχνολογικών ινστιτούτων εκπαίδευσης στις τάξεις του, αμέσως μετά τα Θεοφάνεια, στις 7 Ιανουαρίου.

Το υπόλοιπο 50% των μαθητών 14 με 19 ετών, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης στην Ιταλία, προς το παρόν, θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Παράλληλα, τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν κανονικά.

Πολλοί πρόεδροι των ιταλικών περιφερειών, όμως (οι οποίοι υπογράφουν και για τελική απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων) είναι κάθετα αντίθετοι και θεωρούν ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα εντελώς διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

Ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, δήλωσε ήδη ότι τα λύκεια της περιοχής του δεν πρόκειται να ξανανοίξουν πριν από το τέλος του μηνός.

«Πρόκειται για μια υπεύθυνη επιλογή. Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν αλλά προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε ο Τζάια. Όπως γράφει ο Τύπος, ο περιφερειάρχης του Βένετο φοβάται ότι σύντομα μπορεί να υπάρξει «τρίτο κύμα» κρουσμάτων κορονοϊού και δεν θέλει να συμπέσει με την επιστροφή στα θρανία των μεγαλύτερων σε ηλικία μαθητών.

Την ίδια απόφαση έλαβε και ο Μασιμιλιάνο Φεντρίγκα, πρόεδρος της περιφέρειας Φριούλι Βενέτσια Τζουλια, με πρωτεύουσα την Τεργέστη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, τόσο οι επικεφαλής της περιφέρειας Μάρκε, με πρωτεύουσα την Ανκόνα, όσο και της Απουλίας, με κύρια πόλη το Μπάρι, φέρονται αποφασισμένοι να ανακοινώσουν την παράταση των «μαθημάτων εξ αποστάσεως», για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Το κύριο θέμα δεν είναι να επιστρέψουν αμέσως όλοι οι μαθητές στα σχολεία, αλλά να ελέγξουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την απόφαση αυτή και τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε και ο Φάμπιο Τσιτσιλιάνο, γραμματέας της επιτροπής ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share