Καλιφόρνια: Θρίαμβος για τον Δημοκρατικό Γκάβιν Νιούσομ! Κέρδισε το δημοψήφισμα και παραμένει κυβερνήτης

Author

Categories

Share

Νίκη για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών καταγράφηκε στην Καλιφόρνια, καθώς ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ κέρδισε το δημοψήφισμα και παραμένει στην θέση του.

Οι ψηφοφόροι με μεγάλη πλειοψηφία επέλεξαν το «όχι» στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε από τους επικριτές του για να επιτύχουν την ανάκλησή του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Λιγότερο από μία ώρα μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων (20:00 τοπική ώρα, 06:00 σήμερα ώρα Ελλάδας), το «όχι» συγκέντρωνε περίπου τα δύο τρίτα των ψήφων μετά την καταμέτρηση περισσότερων από το 60% των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με το CNN και το NBC.

Με ένα τέτοιο προβάδισμα, τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα εκτιμούν πως ο δημοκρατικός Γκάβιν Νιούσομ θα παραμείνει κυβερνήτης της πολιτείας με το μεγαλύτερο πληθυσμό στις ΗΠΑ και θα ολοκληρώσει τη θητεία του.

Περίπου 9 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν ήδη ψηφίσει πριν ανοίξουν οι κάλπες, πράγμα που επέτρεψε να ανακοινωθούν γρήγορα οι πρώτες προβολές.

click4more: Τζο Μπάιντεν: Οι καταστροφές από καιρικά φαινόμενα θα κοστίσουν φέτος πάνω από 100 δισ. δολάρια

Η έκβαση της ψηφοφορίας είναι μια νίκη για τον κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος είχε δεχθεί πλήγμα εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού και των υγειονομικών μέτρων που είχε λάβει για να περιορίσει την πανδημία, αλλά επίσης για το σύνολο του δημοκρατικού στρατοπέδου.

Ενδεικτικό των εθνικών διαστάσεων που είχε αυτό το δημοψήφισμα σε μια πολιτεία η οποία θα μπορούσε να είναι η πέμπτη παγκόσμια οικονομική δύναμη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετέβη προχθές, Δευτέρα, στην Καλιφόρνια για να στηρίξει τον Νιούσομ ώστε να κερδίσει αυτό το πρώτο εκλογικό τεστ μετά την εκλογή του πέρυσι στο Λευκό Οίκο.

Η ψηφοφορία αυτή «λέει ‘ναι’ σε αυτό που αγαπάμε, Καλιφορνέζοι», τόνισε ο Γκάβιν Νιούσομ όταν ανακοινώθηκαν αυτά τα πρώτα αποτελέσματα. «Ως πολιτεία, είπαμε ναι στην επιστήμη, ναι στα εμβόλια, ναι στο τέλος της πανδημίας  ναι στο δικαίωμα της ψήφου χωρίς το φόβο των ψευδών κατηγοριών για νοθεία», δήλωσε ο κυβερνήτης.

Κατηγορίες για απάτη από ρεπουμπλικανούς υποψηφίους

Όπως είχε κάνει και ο Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι, που ήλπιζαν να πάρουν τη θέση του κυβερνήτη, είχαν αρχίσει να αμφισβητούν τις εκλογές και να καταγγέλλουν εκλογική απάτη πριν καν τελειώσει η ψηφοφορία, μια στρατηγική που έχει γίνει πλέον κάτι συνηθισμένο στο συντηρητικό στρατόπεδο.

Φαβορί σε περίπτωση που νικούσε το «ναι», ο υπερσυντηρητικός ραδιοφωνικός παρουσιαστής Λάρι Έλντερ είχε λανσάρει από τη Δευτέρα μια ιστοσελίδα από στην οποία καλούσε τους οπαδούς του να καταγγείλουν οποιαδήποτε παρατυπία διαπίστωναν ώστε να διαφυλαχθεί «η ακεραιότητα» της ψηφοφορίας.

Ο 69χρονος Αφροαμερικανός παραδέχθηκε πάντως τη νίκη του «αντιπάλου» του. «Αναγνωρίζουμε πως χάσαμε τη μάχη, όμως θα κερδίσουμε σίγουρα τον πόλεμο», είπε απευθυνόμενος σε οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στην κομητεία Όραντζ και μερικοί φορούσαν τα κόκκινα καπέλα «Make America Great Again» που φορούν οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ.

Πως προκλήθηκε το δημοψήφισμα

Κάνοντας χρήση ενός άρθρου του συντάγματος της Καλιφόρνιας, δυσαρεστημένοι πολίτες -τους οποίους πολύ γρήγορα «αγκάλιασε» το Ρεπουμπλικανικό κόμμα- είχαν πετύχει την πραγματοποίηση αυτής της ψηφοφορίας ανάκλησης, η οποία επιτρέπει να ανακληθεί ένας κυβερνήτης πέραν κάθε εκλογικού χρονοδιαγράμματος εφόσον το σχετικό αίτημα συγκεντρώσει περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές.

Οι Καλιφορνέζοι που υποστήριζαν το δημοψήφισμα κατήγγελλαν παράλληλα τους υπερβολικούς φόρους, μια δημοκρατική «ελίτ» που θεωρούν πως τους περιφρονεί και την καταστρατήγηση δημοκρατικών ελευθεριών από τις αρχές μετά την έναρξη της πανδημίας.

Οι αντίπαλοι του δημοψηφίσματος έβλεπαν σ’ αυτό έναν ελιγμό των ρεπουμπλικάνων για να πάρουν την ηγεσία μιας δημοκρατικής πολιτείας, την οποία δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν με μια κλασική ψηφοφορία.

Δεν τα κατάφερε η Κέιτλιν Τζένερ

Οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 46 υποψηφίους, στη μεγάλη πλειονότητά τους δημοκρατικούς, ανάμεσα στους οποίους ο Λάρι Έλντερ, η διεμφυλική Κέιτλιν Τζένερ, διάσημη για τη συμμετοχή της στην οικογένεια Καρντάσιαν, και πολλοί άλλοι λιγότερο ή περισσότερο σοβαροί υποψήφιοι.

Το κόστος του δημοψηφίσματος υπολογίζεται σε σχεδόν 280 εκατομμύρια δολάρια από τις αρχές.

Πριν από 18 χρόνια, μια παρόμοια ψηφοφορία είχε επιτρέψει στον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ να κερδίσει την Καλιφόρνια ρίχνοντας τον τότε δημοκρατικό κυβερνήτη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share