«Καρφιά» ΗΠΑ κατά ΟΗΕ, Ρωσίας και Κίνας για τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας

Author

Categories

Share

Οι ΗΠΑ έριξαν «καρφιά» κατά ΟΗΕ, Ρωσίας και Κίνας με αφορμή τις πυραυλικές δοκιμές που συνεχίζει να κάνει η Βόρεια Κορέα.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κατήγγειλε χθες Δευτέρα (20.2.2023) )την «αναγκαστική» σιωπή και την «επικίνδυνη» απραξία του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά τις νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, κατηγορώντας, χωρίς να τις κατονομάσει, τη Ρωσία και την Κίνα πως «προστατεύουν» την Πιονγκγιάνγκ.

«Μπροστά στις εκτοξεύσεις άνευ προηγουμένου της περασμένης χρονιάς, δυο κράτη – μόνιμα μέλη μας αναγκάζουν να σιωπούμε, παρά τις επανειλημμένες παραβιάσεις της Βόρειας Κορέας», είπε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, αναφερόμενη στο βέτο που άσκησαν η Κίνα και η Ρωσία τον Μάιο του 2022, καταρρίπτοντας σχέδιο απόφασης που θα επέβαλε νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

«Σε αυτό το ζήτημα ζωτικής σημασίας, η σιωπή οδηγεί στην αχρηστία», είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε μετά τις εκτοξεύσεις πυραύλων στις οποίες προχώρησε τις τελευταίες ημέρες το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

«Η απουσία δράσης του Συμβουλίου είναι κάτι χειρότερο από αισχρή, είναι επικίνδυνη», καθώς η «αποτυχία» του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ να δράσει «ενθαρρύνει» τη Βόρεια Κορέα, την κάνει να θεωρεί πως μπορεί να προβαίνει σε τέτοιες δοκιμές «χωρίς φόβο για τις συνέπειες»· η ευθύνη δεν είναι «συλλογική» αλλά έχει «συγκεκριμένους» υπαίτιους, επέμεινε.

«Θέτουν τον κόσμο ολόκληρο σε κίνδυνο»

«Η πραγματικότητα είναι πως αυτοί που προστατεύουν τη Βόρεια Κορέα από τις συνέπειες των (οπλικών) δοκιμών θέτουν την Ασία και τον κόσμο ολόκληρο σε κίνδυνο», συνέχισε, κρίνοντας ότι χάρη στις κυρώσεις που ενέκρινε το ΣΑ το 2017 η Πιονγκγιάνγκ απείχε από μείζονες προκλήσεις για σχεδόν πέντε χρόνια.

«Αν δυο κράτη μέλη συνεχίσουν να εμποδίζουν το Συμβούλιο να ασκήσει την εντολή του, δεν μπορούμε να περιμένουμε παρά ότι η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει προκλητικά να αναπτύσσει και να δοκιμάζει όπλα», πρόσθεσε η κυρία Τόμας – Γκρίνφιλντ, συνεχίζοντας την επίθεση κατά Κίνας και Ρωσίας κα λέγοντας πως παρ’ όλα αυτά πρότεινε την υιοθέτηση ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδικάζει τις βορειοκορεατικές δραστηριότητες.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, δέκα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, καταδίκασαν τις νέες οπλικές δοκιμές.

Ζητάνε καταδίκη από όλα τα μέλη

«Καλούμε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να ενωθούν μαζί μας και να καταδικάσουν την ανεύθυνη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας», ανέφεραν.

«Αν σιωπήσουμε λόγω του φόβου πως θα υπάρξουν νέες προκλήσεις, αυτό το μόνο που θα κάνει θα είναι να ενθαρρύνει εκείνους που παραβιάζουν τους κανόνες και γράφουν νέους κανόνες του παιγνιδιού, όπως τους θέλουν εκείνοι», τόνισε από την πλευρά του ο ιάπωνας πρεσβευτής Ισικάνε Κιμιχίρο.

«Πρέπει να κοιτάξουμε τα πράγματα καταπρόσωπο. Η τρέχουσα κλιμάκωση είναι επικίνδυνη. Και το ερώτημα είναι πολύ απλό: μπορεί αυτό το Συμβούλιο να αποδεχθεί πως η Βόρεια Κορέα γίνεται πυρηνική δύναμη;» υπερθεμάτισε ο Γάλλος πρεσβευτής Νικολά ντε Ριβιέρ.

Το 2017 οι τελευταίες αποφάσεις του ΟΗΕ

Οι τελευταίες αποφάσεις που είχε λάβει με πλήρη ενότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας ανάγονται στο 2017. Επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε υιοθετήσει τρεις αποφάσεις που επέβαλαν βαριές κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ, έπειτα από δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικού όπλου.

Η Ρωσία και η Κίνα από την πλευρά τους επέρριψαν ευθύνες στις ΗΠΑ και στη Νότια Κορέα, λόγω των κοινών στρατιωτικών τους γυμνασίων, που αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν ιδιαίτερη ευθύνη σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, κρίνοντας πως οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για «να επικρίνεται η Βόρεια Κορέα» δεν ευνοούν «την επίλυση της κατάστασης».

«Ψυχραιμία» λέει η Κίνα

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντάι Μπινγκ, υπερθεμάτισε, τονίζοντας πως οι συζητήσεις στο ΣΑ για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα «ούτε ενσαρκώνουν τον εποικοδομητικό ρόλο που απαιτείται για να αμβλυνθεί η κατάσταση, ούτε κομίζουν νέες ιδέες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος».

«Το να επιδιώκεται αποκλειστικά η επιβολή και η συσσώρευση κυρώσεων το μόνο που φέρνει είναι αδιέξοδο. Η Κίνα ελπίζει αληθινά να υπάρξει σταθερότητα μάλλον παρά χάος στην (κορεατική) χερσόνησο. Η Κίνα καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share