Καταρρέει η τουρκική λίρα! Φόβοι για εμπλοκή της Άγκυρας στον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας

Author

Categories

Share

Δεν έχει τέλος η πτώση για την τουρκική λίρα παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης του εθνικού νομίσματος της γείτονος από την κεντρική τράπεζα της χώρας. 

Τη Δευτέρα (28.09.2020) η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, λόγω φόβων ότι η χώρα θα εμπλακεί στη σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έκανε βουτιά 1,5% στις 7,79 λίρες ανά δολάριο, ενώ οι τιμές των κρατικών ομολόγων σε δολάρια που έχουν εκδώσει το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υποχώρησαν κατά 3 – 4 σεντς.

“Υπάρχουν φόβοι ότι η Τουρκία θα εμπλακεί σε μία ακόμη περιφερειακή σύγκρουση”, δήλωσε αναλυτής της BlueBay Asset Management, αναφερόμενος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Click4more: Μαίνονται οι μάχες ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν – 39 νεκροί στρατιώτες

Η λίρα πήρε μικρή ανάσα την περασμένη εβδομάδα, μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική κεντρική τράπεζα, αλλά αναλυτές ανέφεραν ότι το μέσο επιτόκιο πιθανόν να μην αυξηθεί αντίστοιχα.

“Τέτοια προσωρινά υψηλά επιτόκια, τα οποία προσπαθούν να εξαλείψουν τις θέσεις των επενδυτών κατά της λίρας, κάνουν μικρή διαφορά στη μεσοπρόθεσμη τάση καθώς ο πραγματικός λόγος της υποτίμησης (σ.σ. της λίρας) δεν είναι αυτές οι κερδοσκοπικές θέσεις”, δήλωσε αναλυτής της Commerzbank.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share