Κεραμέως για τις συνεργασίες με αμερικανικά πανεπιστήμια: Έλληνες θα σπουδάζουν στις ΗΠΑ χωρίς δίδακτρα

Author

Categories

Share

Για τη σύνδεση των Ελλληνικών Πανεπιστημίων με αυτά των ΗΠΑ μίλησε η Νίκη Κεραμέως.

Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως η συνεργασία αυτή φέρνει σειρά προνομίων για τους Έλληνες φοιτητές τους καθηγητές.

Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως οι Έλληνες φοιτητές θα μπορούν να μεταβαίνουν στις ΗΠΑ για σπουδές, επί αρκετούς μήνες, χωρίς να καταβάλλουν δίδακτρα.]

Σχολιάζοντας την ίδρυση διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης του Κολούμπια στην Αθήνα, είπε: «αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Γέιλ, το Χάρβαρντ, το Κολούμπια, το Τζονς Χόπκινς για να συνεργαστούν με τα δικά μας. Πχ. φανταστείτε κορυφαίο ελληνικό ΑΕΙ, οι φοιτητές μας θα μπορούν να πάνε για ένα εξάμηνο ή και περισσότερο, σε ξένο πανεπιστήμιο στην Αμερική χωρίς δίδακτρα, δηλαδή κάτι τελείως απλησίαστο στους φοιτητές γίνεται απτό. Μπορεί να πλησιάζουν και τα 70.000 δολάρια το χρόνο τα δίδακτρα στην Αμερική.

Όταν λέμε συνεργασίες μιλάμε για διπλά πτυχία, κοινά πτυχία, καλοκαιρινά προγράμματα, χειμερινά προγράμματα αγγλόφωνα προγράμματα. Οι συνεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Υπάρχουν πολλές συνεργασίες όπως του Τζονς Χόπκινς με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για το Αλτσχάιμερ. Τα πανεπιστήμιά μας διεκδικούν πια μια πιο υψηλή θέση στις διεθνείς κατατάξεις.

Με το άρθρο 16 δείτε πόσο έχουν αυξηθεί τα αγγλόφωνα προγράμματα, η χώρα μας έχει δύο αγγλόφωνες ιατρικές. Η αγγλόφωνη ιατρική που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, μόνο από την πρώτη φουρνιά φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα πάρει πάνω από 4 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει καλύτερα ΑΕΙ, καλύτερες υποδομές, καλύτερος εξοπλισμός για τους φοιτητές και τους καθηγητές».

Συστήνεται κοινό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα μεταξύ κορυφαίου πανεπιστημίου της Αμερικής και κορυφαίου πανεπιστημίου της Ελλάδας, δηλαδή συνεργασία των Ελλήνων φοιτητών με τους καλύτερους φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές από τις ΗΠΑ».

«Εκπρόσωποι θα επισκεφθούν τα ελληνικά ΑΕΙ»

Αναφερόμενη στη σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την εκδήλωση Pharos Summit 2022, είπε πως θα υπάρξουν παραδείγματα συνεργασιών, ενώ οι εκπρόσωποι των αμερικανικών πανεπιστημίων θα επισκεφθούν τα ελληνικά ΑΕΙ ανά ομάδες, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

«Η Ελλάδα θα γίνει φάρος εκπαιδευτικός, που θα προσελκύει φοιτητές, ερευνητές, καθηγητές. Η χώρα μας,έχει τεράστιες δυνατότητες, θέλουμε ως η κυβέρνηση να τις αναδείξει για να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά μας και στους καθηγητές μας» υποστήριξε.

«Είδα το δημοσίευμα για τις παρακολουθήσεις χωρίς καμία τεκμηρίωση»

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων σχολίασε ότι «έχουμε μπει σε τοξικό κλίμα, προεκλογικό προφανώς, πολλά μπορεί να πει κανείς, το θέμα είναι πώς τα τεκμηριώνει. Όταν κάποιος λέει οτιδήποτε πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση, εγώ σε αυτά που είδα το Σαββατοκύριακο δεν είδα την παραμικρή τεκμηρίωση. Η Δικαιοσύνη θα τα κρίνει όλα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share