Κέρδη ρεκόρ για την Νορβηγία από φυσικό αέριο και πετρέλαιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Author

Categories

Share

Έσοδα ρεκόρ από πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατέγραψε η Νορβηγία το 2022, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία ο οποίος συνέβαλε στην άνοδο της τιμής του αερίου σε ιστορικά ύψη στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ινστιτούτου στατιστικής της Νορβηγίας, το κράτος εισέπραξε 1,457 τρισεκατομμύριο κορώνες (131 δισεκ. ευρώ) που συνδέονται με τους υδρογονάνθρακες, «μακράν το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ».

Σε σύγκριση, το εν λόγω ποσό είναι τριπλάσιο απ’ ό,τι το 2021 (498 δισεκ. κορώνες).

Εξαιτίας της μείωσης των ρωσικών προμηθειών και της αύξησης των εξαγωγών της, η Νορβηγία έγινε το 2022 ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, επωφελούμενη ταυτόχρονα από την άνοδο των τιμών, που έφθασαν το καλοκαίρι σε ύψος ρεκόρ.

Αυτά τα εξαιρετικά έσοδα προκάλεσαν κάποια σχόλια πως η σκανδιναβική χώρα «επωφελείται από τον πόλεμο», κάτι που το Όσλο απορρίπτει.

Έπειτα από 1 δισεκ. ευρώ πέρυσι, η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει 75 δισεκ. κορώνες (6,8 δισεκ. ευρώ) σε πολιτική και στρατιωτική αρωγή προς την Ουκρανία για τα επόμενα πέντε χρόνια (2023-2027), δηλαδή 15 δισεκ. κορώνες ετησίως.

Το νορβηγικό κράτος συγκεντρώνει έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο μέσω των φόρων που επιβάλλει στις πετρελαϊκές εταιρείες, τις άμεσες συμμετοχές του στα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου και στις υποδομές (αγωγοί κλπ.) και τα μερίσματα που καταβάλλονται από τη γιγάντια εταιρεία ενέργειας Equinor, της οποίας κατέχει το 67%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share