«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα» – Εγκλωβισμένοι στην εκκλησία στο Σουδάν παραμένουν ο Μητροπολίτης Νουβίας και οι 15 πιστοί

Author

Categories

Share

Σε κίνδυνο εξακολουθούν να βρίσκονται ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας και οι 15 πιστοί που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη του Χαρτούμ στο Σουδάν.  

«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε στην ΕΡΤ Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία. Το ηχητικό ντοκουμέντο μέσα από την εκκλησία όπου ακούγεται καταιγισμός πυρών κόβει την ανάσα. 

Τα άτομα που βρίσκονται μέσα στο κτίριο είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, αναφέρει ο Μητροπολίτης Σάββας. Σημείωσε πάντως ότι μέσα στη Μητρόπολη υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως σε όλο το Σουδάν.

Ανέφερε επίσης πως όλοι οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους. Υπήρξε ένα περιστατικό όπου μια ρουκέτα χτύπησε το σπίτι ενός ζευγαριού, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία υγείας των δύο Ελλήνων τραυματιών, ο Μητροπολίτης Σάββας είπε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά ότι οι γιατροί περιμένουν πότε θα μπορέσουν να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα υλικά για να κάνουν το χειρουργείο, καθώς τα καταστήματα που προμηθεύουν τα νοσοκομεία είναι κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

Υποστηρίζει τέλος ότι η κατάσταση έχει ενταθεί και είναι χειρότερη από χτες, με καμία από τις δύο πλευρές να δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης αναλαμβάνει να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ θα μεταβεί «αμέσως» στο Σουδάν, σε μια προσπάθεια να πείσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε σήμερα ο παναφρικανικός οργανισμός, ενώ συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι βίαιες συγκρούσεις στη χώρα αυτήν.

Εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για την κατάσταση, η ΑΕ κάλεσε τις δυνάμεις των στρατηγών που κυβερνούν το Σουδάν «να προστατεύσουν τους αμάχους», σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας, σήμερα το απόγευμα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για την ειρηνευτική αποστολή που αναλαμβάνει ο Μούσα Φάκι Μαχάματ.

Η ΑΕ κάλεσε τις αντίπαλες πλευρές «να υιοθετήσουν γρήγορα μια ειρηνική λύση» και να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση των διαφορών τους ενώ «απέρριψε κατηγορηματικά κάθε εξωτερική παρέμβαση που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στο Σουδάν.

Λίγο νωρίτερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντούλ συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, όσο και με τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χαμέτι», τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός έκανε έκκληση για ειρήνη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις του Σουδάν, η κρατική τηλεόραση της χώρας διέκοψε τη μετάδοσή της σήμερα το απόγευμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι.

Ο στρατός και οι RSF συμφώνησαν για τρίωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να απομακρυνθούν οι τραυματίες μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων», ωστόσο «διατηρούν το δικαίωμα» να απαντήσουν, στην περίπτωση που παραβιαστεί αυτή η συμφωνία. Ένας αυτήκοος μάρτυρας από το κεντρικό Χαρτούμ είπε ότι φαίνεται πως έχουν κοπάσει οι μάχες, όμως ακούγονταν ακόμη σποραδικά πυρά και από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας υψωνόταν καπνός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: newsit.gr

Author

Share